Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Pověste mě vejš

Ruský umělec požaduje, aby ho obvinili z terorismu

Pjotr Pavlenskij • Autor: Repro Respekt
Pjotr Pavlenskij • Autor: Repro Respekt

Hrozí mu až tři roky natvrdo, ale Pjotr Pavlenskij (31) žádá mnohem víc. Až do začátku prosince bude ruský performer sedět v moskevské vazbě za to, že před pár týdny zapálil vchodové dveře do sídla tajné služby FSB. Policie jeho čin kvalifikovala jako vandalismus, jenže Pavlenskij po vyšetřovatelích chce, aby jeho akci označili za terorismus. Za ten by mohl dostat až dvacet let.

„Žádám to na základě logiky našich orgánů činných v trestném řízení,“ prohlásil sympatizant skupiny Pussy Riot s tím, že dokud soud jeho „plamennou akci“ nepřekvalifikuje, nebude ho respektovat. Není to zdaleka první příklad, kdy se ruští umělečtí aktivisté dostávají do přímého střetu s putinovskou justicí. Pavlenského příklad je ale výjimečný v tom, na jakou hranu (a leckdy i za ni) je ochoten zajít.

Kus syrového masa

Na terorismus nepoukazuje náhodou. Právě tenhle paragraf si vysloužil jeho přítel, režisér Oleg Sencov, kterého prokuratura v srpnu poslala na dvě dekády za mříže. Rodák z krymského Simferopolu loni v květnu v rodném městě protestoval proti ruské anexi poloostrova. Záhy byl aktivista kyjevského hnutí Automajdan zatčen a obviněn z plánování teroristických akcí. Autor filmu Hráč (2011) tvrdí, že proces byl zpolitizovaný, a navíc byl během výslechů mučen. Na květnovém festivalu v Cannes vznikla petice adresovaná prezidentu Putinovi, aby se zacházelo se Sencovem civilizovaně – připojili se k ní režiséři Pedro Almodóvar, Agnieszka Holland či Andrzej Wajda. A…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].