Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Ostravu vede nová koalice

Hnutí ANO poslalo sociální demokraty do opozice

Koaliční turbulence na radnicích velkých měst minulý týden pro změnu otřásly vedením Ostravy. Koalice složená z hnutí ANO, KDU-ČSL a ČSSD se rozpadla a ihned ji nahradila nová. V křesle primátora nadále zůstává Tomáš Macura z ANO, který na zastupitelstvu prosadil návrh odvolat z vedení města radní z ČSSD a v široké koalici je nahradit hnutím Ostravak a ODS. Ostravská sociální demokracie se tak poprvé za pětadvacet let ocitá na magistrátě v opozici.

Napětí bylo v Ostravě znát už delší dobu. Sociální demokraté se snažili za zády partnerů vyjednat koalici jinou, v níž by místo pozic náměstků získali primátorský řetěz. Primátor Macura je minulý týden v tichosti předešel a dohodl se s novými partnery. O věcné spory v dosavadním vedení třetího největšího města v Česku podle vyjádření politiků nešlo, spolupráci si lidé z ANO i ČSSD pochvalovali. Není tedy úplně jasné, co se teď pro obyvatele Ostravy s novou koalicí – a zejména s hnutím Ostravak ve vedení – změní. Tato politická síla vznikla v roce 2010 jako uskupení občanů, kteří chtěli změnit jak ovzduší v ostravských ulicích, tak atmosféru na radnicích – více je otevřít občanům. Hlavním cílem hnutí Ostravak v nové koalici je prosadit, aby se obyvatelé ze zápisů o jednání rady města dozvěděli nejen počet hlasů pro jednotlivé návrhy, ale také to, jak hlasovali konkrétní politici.

Ostrava je dalším z řady měst vedených hnutím ANO, kde se rok po volbách zhroutila koalice. Praha přišla o koalici před třemi týdny a o tom, kdo…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].