Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Společnost

Ložnicové sny

Je čas začít se sexuálním vzděláváním mladých Číňanů

Pojďme mluvit o lásce... • Autor: Milan Jaroš
Pojďme mluvit o lásce... • Autor: Milan Jaroš

Sex, sex, soulož, penis, penis, vagina.“ V přednáškovém sále Čínské zemědělské univerzity v Pekingu sedí více než 150 studentů a křičí. Mnozí z nich jsou sexuálně aktivní, další brzy budou. Ale pro většinu z nich je to úplně první hodina sexuální výchovy, kterou zažili.

Přednášející doufá, že vykřikování těchto slov mladým lidem pomůže, aby otevřeněji mluvili o sexu. Když byl čtyřiadvacetiletý student lesnictví Lu Čung-pao malý, říkali mu, že se „vylíhl z kamene“. A když se svou dívkou, kolegyní z univerzity, zahájili sexuální život, o antikoncepci věděl jen velmi málo. Dnes večer přišel na přednášku, aby se dozvěděl něco jiného: může být masturbace zdraví škodlivá?

V Číně se od roku 1979 neuvolnila pouze ekonomika. V zemi naplno probíhá sexuální revoluce. Výzkum z roku 2012 zjistil, že více než 70 procent provozuje předmanželský sex. Jiné průzkumy uvádějí nižší čísla, přesto se zdá, že za posledních 30 let to dělá více mladých Číňanů, s větším počtem partnerů a v nižším věku. Nedostatečná sexuální osvěta však znamená, že se nijak nechrání. A důsledkem je stoupající počet potratů a větší výskyt pohlavních nemocí.

Komunistická strana 30 let strkala nos lidem do ložnic prostřednictvím přísné politiky plánování rodin. Přesto převládala tabu o předmanželském sexu. Byla důsledkem paternalistických – nikoli náboženských – hodnot: důležitá je neposkvrněnost ženy; a k tomu se přidávala i trocha komunistického asketismu. Na předmanželský sex bylo možné uplatnit různé zákony,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].