Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura, Literatura

Smrtná zima

Kate A. Boormanová

Kate A. Boormanová: Smrtná zima
Kate A. Boormanová: Smrtná zima

V anotaci na první díl fantasy trilogie pro mládež od Kate A. Boormanové se píše, že si ji oblíbí fanoušci Hunger Games. Podobnost s ikonou žánru je ovšem jen částečná. Smrtná zima sice patří k dystopiím, v nichž mladý hrdina zachraňuje svět před totalitářstvím. Od zfilmovaného bestselleru se však odlišuje už od první věty poetickým jazykem: „Tam venku cítím mrtvé vznášející se ve větvích.“ Hlavní hrdinka, invalidní patnáctiletá Emmeline, také není skvělá bojovnice. A už vůbec není připravená na vzpouru proti puritánskému společenství. Mnohem blíž má kniha nakonec ke slavnému Dárci od Lois Lowryové.

I tady je námětem revolta proti diktatuře, která svým členům tvrdí, že absolutní poslušnost a dodržování nesmyslných pravidel je má uchránit před neviditelným nebezpečím. Jenomže Emmeline se zdají sny; a jsou natolik přesvědčivé, že se jim rozhodne věřit. Pátrá tedy za pevností, kam se lidé ukryli za jakéhosi stěhování národů a kde se na hradbách za trest musí stát hlídka, neboť se všichni bojí, že v noci přijdou z lesů nestvůry. V hrdinčiných snech ovšem lesy nevystupují coby zlověstní nepřátelé, naopak ji k sobě vábí. Dívka má přitom o důvod víc ke strachu: její rodina je poznamenaná vzpourou babičky, jež byla za své provinění (o němž nikdo nic přesně neví) odsouzena na smrt.

Příběh zaujme především baladickou atmosférou a velmi uvěřitelnou hrdinkou, jež má vlastní hlavu a cit pro to, co je správné. Nevrhá se do krkolomných akcí, spíš musí neustále volit: mezi muži, kteří se o ni začínají zajímat, mezi svým strachem a tím, co jí říká rozum. A to vše v situaci, kdy se blíží ona „smrtná zima“ podobně osudově, jako když se ve  Hře o trůny pronáší „Winter is Coming“. Oproti seriálovému hitu není děj knihy zdaleka tak spletitý, ale je slibně rozehrán tak, aby se události daly více do pohybu. A aby chlad přežilo i malé společenství, které již díky Emmeline našlo svobodu.

Autorka je spisovatelka.

Kate A. Boormanová: Smrtná zima

Přeložila Markéta Polochová. Host, 368 stran

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].