Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Alena z Arku

Celý svět mluví o tom, že jednou budou zelené elektrárny fungovat bez dotací. Logika je v tom, že jak se budou krátit zásoby fosilních paliv, jejich ceny půjdou nahoru a obnovitelné zdroje už nebudou tak drahé. Také se očekává, že pokročí, a tudíž i výrazně zlevní technologie, jako jsou třeba solární panely, takže pak budou i výsledné ceny energie nižší než od fosilních konkurentů. Jenže nač čekat na pokrok? Česko má svoji, jinou logiku a zrušilo dotace zelených zdrojů hned od příštího roku. Přes 40 miliard korun vyčleněných na dotace ve státním rozpočtu se prý rozdělovat nebude. Důvodem je, že o tom prostě rozhodla šéfka Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková.

Je to bojovná žena, a není to tedy ani poprvé, kdy opravdu překvapila. Před časem rozjela velkou bitvu o rozkrytí údajného tunelu, který podle ní nesprávně vysokými dotacemi cen solární elektřiny vyryli do kapes státu i spotřebitelů její předchůdci. Zatím se ale neprokázal. A pak překvapila, když skončila v rukou zákona paradoxně ona sama. Proto, že podle policie napomáhala k tomu, aby jedna ze solárních elektráren o slíbené (vysoké) dotace nepřišla. Podruhé údajně nerespektovala energetický zákon, když jmenovala do funkce místopředsedkyně ERÚ bývalou žalobkyni Renatu Veseckou, ačkoli jí k této práci chybí potřebná „energetická“ kvalifikace.

V případě rozhodnutí, že obnovitelné zdroje zůstanou bez dotací (konkrétně jde o elektrárny či teplárny uvedené do provozu v letech 2005–2012, což je v Česku…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].