Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

TOP 09 chce primátora

Rýsuje se nová pražská koalice, nejsilnější ANO v ní není

Páteční dopoledne strávil Václav Novotný, předseda zastupitelského klubu TOP 09 v hlavním městě, nad velikými papírovými plachtami. Z programů jednotlivých stran si do kolonek jako doprava, školství, kultura či majetek vypisoval, s čím šly do voleb. Hledal, kde panuje shoda a kde se názory jeho strany od konkurentů liší.

Právě druhá nejsilnější TOP 09 totiž po nedávném pádu koalice v čele s vítězem voleb, hnutím ANO, převzala aktivitu a daří se jí. Vést metropoli spolu s TOP 09 chce ODS, Trojkoalice (zelení, starostové a lidovci) i tříčlenný klub Nezávislých, spolupráci zvažují sociální demokraté a piráti.

Protože je to ale skupina značně různorodá, Novotný se chce vyvarovat jejího rychlého pádu. Ještě než si strany plácnou, měly by podle něj probrat, v čem která ustoupí z programu, aby vznikl funkční kompromis. Proto tráví hodiny nad zmíněnými plachtami. Když nový koaliční projekt vyjde, má být Novotný, případně jeho stranický kolega Jiří Nouza, primátorem.

Dosavadní primátorka Adriana Krnáčová (ANO) sice říká, že koaliční rozhovory jsou na začátku a vše je otevřené. Zdá se ale, že její hnutí promarnilo v Praze svou šanci, do koalice s ním se už nikdo nehrne. Původně mu nabízela spolupráci TOP 09, jenže krajské předsednictvo Krnáčové tuto spolupráci zakázalo, a když k ní o týden později svolil sám šéf hnutí Andrej Babiš, bylo už pozdě – TOP 09 se mezitím otevřela šance mít primátora.

Do spolupráce s ANO se neženou ani její dosavadní koaliční partneři. „Hnutí ANO…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].