Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Neporazitelný Andrej

Šéf hnutí ANO je sice nejhezčí nevěsta ve vsi, ale nic netrvá věčně

Autor: Ilustrace Pavel Reisenauer, Ilustrace - Pavel Reisenauer
Autor: Ilustrace Pavel Reisenauer, Ilustrace - Pavel Reisenauer

Andrej Babiš je hvězda, jejíž žár nepolevuje. Někoho z něj pálí oči, jiný se rád přihřeje v teple, které vyzařuje. Podle všech průzkumů veřejného mínění je těch druhých více. Vzhledem k tomu, že od voleb uplynuly už dva roky, je to nebývalý úspěch. A jedna věc je zřejmá: Andreje Babiše nikdo neporazí. To však ještě neznamená, že zvítězí.

Díky za reklamu

Analyzovat příčiny úspěchu tohoto politika a hnutí nemá vlastně moc smysl. Je to jako v té reklamě na limonádu: Když ji miluješ, není co řešit. Babiš je prostě nejhezčí nevěsta ve vsi, a tak si ji mnozí idealizují výrazně více, než je zdrávo. A každá kritika je jeho stoupenci vnímána jako projev závisti či nenávisti. Takhle se holt přistupuje k zdejším tématům – nejde o podstatu, ale o to, jestli máme rádi toho, kdo o nich mluví.

Svým způsobem to nejlépe vystihl Jan Zahradil na sociálních sítích, kdykoli se objeví nějaký kritický článek o něm či o jeho straně, napíše něco v duchu: Díky za reklamu. Ano, možná je to arogantní, ale vlastně má pravdu, protože politiku dělá jen pro své fanoušky. Jenže ze stejného důvodu nikdy nebude fungovat žádný argument ODS proti ANO. Průchodnost myšlenek napříč zdejšími ideologickými tábory je de facto nulová. Většina zdejší diskuse by se dala shrnout do dvou vět: Já mám pravdu a vy jste idiot. Pokud jde o někoho s vysokou školou, bude to: Já mám pravdu a vy jste idiot na druhou.

Nechuť opustit představu, že téma antiBabiš je pro voliče to nejdůležitější, evidentně drží…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].