Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

My, kteří se bojíme

Oslavy 17. listopadu dostaly letos nečekané téma

Letošní oslavy 17. listopadu budou jiné než v minulých letech. Na Albertově, kde před dvaceti šesti lety studentské protesty začaly, se nemá demonstrovat na podporu ideálů, jež pomohly porazit komunismus. Dovedeno do důsledku, demonstrace mají být naopak namířené proti nim. Lidé, kteří si Albertov na sváteční odpoledne zamluvili, budou totiž hlásat, že v České republice nechtějí islám – tedy jeho vyznavače. Takový požadavek příkře odporuje Havlově představě, že v otevřené svobodné společnosti může žít každý, kdo se v ní usadí legálně a dodržuje zákony, bez ohledu na politické názory a náboženské vyznání.

Nejde o drobnost. Antiislámské hnutí v Česku nabobtnalo do rétoriky, jako by se jeho nositelům honily hlavou myšlenky na další „konečné řešení“. Vůdce islamofobů Martin Konvička se třeba veřejně svěřil, že by muslimy nejradši střílel. Trestat chce i jejich české „pomahače“. Demonstranty proti islámu, kteří rozhodně nepatří k bezvýznamnému společenskému segmentu, přijde podpořit i prezident republiky.

Zároveň nelze popřít, že pro obezřetnost vůči přílišné otevřenosti k současné vlně uprchlíků jsou dobré důvody. S přistěhovalci z islámských zemí nemá Evropa dobré zkušenosti a nikdo neví, kolik lidí ještě přijde. Některé odhady vyrážejí dech. Evropa se také bude vzpamatovávat ze šokujícího pátečního útoku na Paříž, který zřejmě vyvolá nějakou odvetu. Terorismus a jeho potírání je ovšem na oddělenou debatu.

Pokud se ovšem strach z islámu stává u nás dominantním tématem…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].