Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Společnost

Vítězství nad Bratislavou

Matúš Kostolný s Denníkem N uhodl, co lidé chtějí

Matúš Kostolný • Autor: Ilustrace Pavel Reisenauer, Ilustrace - Pavel Reisenauer
Matúš Kostolný • Autor: Ilustrace Pavel Reisenauer, Ilustrace - Pavel Reisenauer

Je to rok, kdy Respekt Matúše Kostolného navštívil naposledy. V listopadovém pozdním odpoledni stál tehdy sám před kostelem uprostřed bratislavské ulice, měl za sebou maraton konspiračních schůzek po kavárnách, na kterých lákal z investorů peníze k založení nových novin. Znalci trhů si klepali na čelo, že založit životaschopné noviny na malém Slovensku a v době odlivu čtenářů je utopie, a celý ten obraz nadšeného, utahaného muže s prázdnými kapsami ve stmívajícím se městě působil jako čirá alegorie naděje.

Dnes vypadá Matúš Kostolný trochu jinak – jako člověk, jehož naděje se vyplnily. Usměvavý chlapík v černém tričku sedí u posledního v řadě stolů velké redakční haly a vybírá na monitoru počítače texty, které zítra vyjdou v tištěné podobě jeho Denníku N. Ve ztichlé redakci ho obklopuje 30 novinářů skloněných nad klávesnicemi, kteří vloni stejně jako on odešli ze zavedeného listu SME na protest proti tomu, že ho koupila skupina Penta spjatá na Slovensku s politikou a korupcí. Před rokem symbolizoval Matúš Kostolný naději, nyní se stává symbolem nečekaného úspěchu. „Našli jsme velkou skupinu čtenářů, kteří jsou přemýšliví a ochotní zaplatit za texty svobodných, nezávislých novin,“ říká šéfredaktor Denníku N. „V to jsem tehdy doufal a ten odhad byl dobrý.“

Nesklouznout k láci

Denník N vychází od letošního ledna každý den na internetu a papírové denně vycházející noviny jsou jen jeho otiskem a doplňkem – redakce do nich jen „překlápí“ to nejzajímavější z webu.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 59 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].