Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial, Politika

Potraviny: Chceme jen dokonalost

K zákazníkům nedostane spousta potravin jen proto, že nesplňují estetické normy

Kontrola kvality ve skladu Makra, Brno. • Autor: Matěj Stránský
Kontrola kvality ve skladu Makra, Brno. • Autor: Matěj Stránský
0:00
Přehrávač
Poslechnout článek

„Cuketa musí mít 15–18 centimetrů, hlaďounkou slupku a hlavně žádnou bouli. Dýně se zase musí vejít do rozmezí 500–1500 gramů, co je nad nebo pod, byť jen o deko, mi řetězce vracejí,“ říká Respektu farmář Vojtěch Sýkora a částečně tak vysvětluje trend poslední doby, kdy se k zákazníkům nedostane spousta potravin jenom proto, že nesplňují estetické normy. Chuťově či jinak jim ale nic podstatného nechybí. Nejde přitom o zanedbatelný problém, jak si můžete přečíst v článku Lucie Kavanové.

V čísle také uvádíme velký profil německé kancléřky Angely Merkelové, který připravil britský týdeník The Economist. „Spíše než jako začátek konce působí dnešní krize na kancléřku jako živá voda. Merkelová se nikdy nevyjádřila k tomu, jak dlouho hodlá v úřadu zůstat, někteří se ale již léta zarputile domnívají, že plánuje odstoupit po deseti letech nebo možná na konci třetího volebního období v roce 2017,“ stojí v něm mimo jiné.

Autor: Respekt
Autor: Respekt

Britští novináři také analyzují její politiku a reakce německé i evropské veřejnosti na její kroky – zejména v tématu uprchlické krize.

Milena Kalinovská měla ve Spojených státech rodinu, přátele i práci v Hirshhornově muzeu ve Washingtonu, přesto se rozhodla vydat do Prahy a přijmout nabídku od ředitele Národní galerie Jiřího Fajta, aby mu pomohla výstavní síň zlepšit. Co ji přivedlo k myšlence vrátit se do vlasti? „Hlavní důvod je, že mám určité zkušenosti, které bych tu mohla předat. Vím, že to zní trošičku sentimentálně, ale je to tak,“ říká v rozhovoru.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,
inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery, šéfredaktor

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 46/2015 pod titulkem Potraviny: Chceme jen dokonalost