Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Od věci, Společnost

Na posvátných tribunách

Zuzana Botiková z Masarykovy univerzity se dlouhodobě zabývá sociologií sportu. Společně s kolegou Michalem Šindelářem navštěvují fotbalové stadiony a sledují tu aktivity fanoušků.

Většina lidí je schopna
ztotožnit se spíše se
sportovcem než s politikem. (Zuzana Botiková
a Michal Šindelář) • Autor: Milan Jaroš
Většina lidí je schopna ztotožnit se spíše se sportovcem než s politikem. (Zuzana Botiková a Michal Šindelář) • Autor: Milan Jaroš

Jak si stojí sociologie sportu mezi ostatními obory?

ZUZANA: Zda si ostatní nemyslí, že to je zbytečná disciplína? To je docela běžná otázka. Nicméně sport je fenomén, který k sobě táhne obrovskou pozornost velkého množství lidí.

Co všechno kromě chování fanoušků sociologie sportu sleduje?

Z: Spoustu věcí. Od deviantních jevů jako chuligánství až po politický, mediální a finanční vliv. Samozřejmě taky kritický ohlas lidí, kterých se sport týká. Od dopingu, pozornosti médií přes kriminální aktivity po kult osobnosti nebo národní identitu. Podívejte se, jak národy těžce nesou odchody známých sportovců, ale už je nezajímají odlivy mozků. Kdy se naposledy oplakával odchod lékaře nebo vědce do zahraničí?

Proč je sport pro společnost tak podstatný?

MICHAL: Sport lidi vytrhne z každodenní všednosti. Samozřejmě můžou sportem sledovat cíl jako zlepšení fyzické kondice, ale má i funkci zábavnou.

Z: Důležitost lze vidět na tom, že o sport se lidé zajímají mnohem více než o politiku. Kvůli sportu jsou schopni se sdružovat, organizovat.

Proč to tak je?

Z: Je to jednoduché. Většina lidí je schopná ztotožnit se spíš se sportovcem než s politikem. Lidé také rozumějí spíše tomu, co se děje na hřišti, než tomu, co se děje ve sněmovně. Sport má daná a jasná pravidla, která jsou pochopitelná.

Jak probíhá takový…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 59 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].