Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Euro za víc korun ještě rok

Evropská měna za 27 korun bude zřejmě až do konce příštího roku. Žádná levnější letní dovolená se tedy nekoná.

Na udržování takto slabé měny se dohodla minulý týden bankovní rada České národní banky. Bankéři tak prodloužili období, dokdy chtějí kurz koruny vůči euru udržovat i za cenu intervencí na trhu, zhruba o půl roku. Oslabování měny bankou trvá už dva roky, původní kurz byl kolem 25 korun za euro.

Hlavním důvodem je, že se bankéřům nelíbí nízký růst spotřebitelských cen, tedy inflace, která je v řádu jen několika desetin procenta ročně, a hrozí tak pád do deflace, tedy pokles cen. Ten je sice na první pohled pro spotřebitele výhodný, ekonomice jako celku ale škodí. ČNB si tak stanovila cíl, že chce mít inflaci kolem dvou procent ročně, k této úrovni se má však dostat právě až na přelomu let 2016 a 2017.

Slabší koruna a dražší euro vyšší inflaci pomáhají, stejně jako prospívají exportérům, kteří mohou lépe uspět s prodejem svého zboží v sousedních zemích. To opět táhne hospodářství země vzhůru. Ekonomice se také letos daří, a to jak díky kurzu měny, tak i přílivu evropských dotací. ČNB ve své nové prognóze minulý týden dokonce ještě zlepšila odhad růstu HDP v letošním roce na 4,7 procenta z předchozích 3,8 procenta. Příští rok se má ale růst opět zpomalit, a to na 2,8 procenta. I proto zřejmě s ukončením udržování slabší koruny banka nespěchá.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 59 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].