Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Společnost

Prasknutí skořápky způsobovač

Minulý týden byla na trh uvedena kuchařka Bjukitchen, kterou sestavila foodblogerka Bára Karpíšková. Je to publikace objemná, vizuálně výpravná, s fotkami dobrého jídla a krásných lidí a řadou chutných receptů. Tolik to podstatné. My však, protože si vždy všimneme zrovna toho nepodstatného, jsme se podívali na stranu čtyři. Nachází se zde fotografie předmětu zvaného otvírák na vajíčka naměkko. Ano, znepokojila nás.

S obavami jsme se pokusili zjistit víc. Jedná se o nástroj zvaný Clack, který vyvinula před patnácti lety nepříliš známá firma Take 2 z nepříliš známého hornobavorského města Rosenheim. Jejich vynález je významem všechny předčil. Na vejce se nasadí jakási kovová čepička a na ni s nárazem dopadne kulička. Úderem se špička odlomí přesně podél čepičky. Sichr.

Podobných německých produktů je víc, společně formují dokonce celou kategorii „eierschalensollbruchstellenverursacher“ volně přeloženo „prasknutí vaječné skořápky na určeném místě způsobovač“. Hehe, taková německá legrace, fucking German LOL, komentují to sami Němci.

Vynalézání nástrojů na vejce se ovšem nevěnuje pouze národ špásujících machrů. Na trhu jsou i odřezávače japonské, anglické i jiné. Některé fungují podobně jako Clack, jiné připomínají spíš nůžky, jimiž se špička odstřihne. Existují také názory na to, který z nich je nejlepší, debaty, recenze a videa – řádově stovky. Ano, opravdu jde pořád ještě o odstranění skořápky z vajíčka. Ne, žádný vyšší cíl jsme v tom nenašli.

Proto také…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].