Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

1962: Jmenuji se Bond. James Bond.

Studená válka byla v plném proudu, když v říjnu 1962 do kin vstoupil film Dr. No, v němž nehrál hlavní roli konflikt mezi Východem a Západem, ale teroristická organizace SPECTRE. Vstoupil zprvu nenápadně, neboť Bonda hrál téměř neznámý Sean Connery a také proto, že šlo sice o fantazii, ale jinak film odpovídal dobovým konvencím. Vatikán sice pobouřily „pochybné morální zásady“ hlavního hrdiny, ale jinak nikoho příliš nevzrušovalo, že Bond mluví o své sekretářce jako o „vládním majetku“.

Autor: Archiv
Autor: Archiv

2015: Pořád se jmenuji Bond. James Bond.

O 53 let později je vše jinak, snad jen s výjimkou, že se zde znovu ocitli teroristé ze SPECTRE. Z nenápadného filmu se během 23 filmových pokračování stala popkulturní událost. Proměna světa přetvořila i bondovský vesmír. Jako o majetku by si už o nikom nedovolil mluvit ani Bond, naopak boří vlastní klišé tím, že tentokrát má po boku partnerku – „Bond woman“ – dokonce starší, než je sám.

Autor: Archiv
Autor: Archiv

Kriegel po boku Tomana

Prezident Zeman rozdal vyznamenání. Vedle lidí s jasnými zásluhami (posmrtně František Kriegel, pilot RAF Josef František) totiž ocenil i ty, kdo reprezentují hodnoty s opačným znaménkem než lidé z první kategorie. Vedle Kriegela coby symbolu odvahy se tak ocitl symbol konformity a oportunismu, normalizační ministr zemědělství Miroslav Toman.

František Kriegel • Autor: Archiv
František Kriegel • Autor: Archiv

S…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].