Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Od věci, Společnost

Efektivní zážitek 

Když bylo Ondřeji Koudelovi 13 let, našel na silnici těžce zraněného cyklistu. Přestože měl tehdy o první pomoci načteno úplně všechno, na nic se nezmohl. Dnes učí první pomoc zážitkem, aby ostatní neselhali jako on.

Zkouška stresem. (Ondřej Koudela vlevo v podřepu) • Autor: Archiv
Zkouška stresem. (Ondřej Koudela vlevo v podřepu) • Autor: Archiv

Co se to s vámi tenkrát stalo?

Ovládl mě stres, což se může stát každému, kdo není na takovou situaci připravený. Někomu v pomoci zabrání stud nebo ignorance, a ať jde o kteroukoli z těchto bariér, může způsobit, že člověk nebude schopen ani sdělit informace záchrance. Proto je klíčové se právě na překonání té bariéry připravit.

Dá se na něco takového vůbec připravit?

S výukou první pomoci se v Česku setkáme většinou třikrát – ve škole, autoškole a v práci. Jenomže všude se učíme jen přednáškami, které nás zvládnout stres, když ta situace opravdu nastane, nenaučí. Podle mě je mnohem efektivnější projít si zážitkem, který podobnou situaci co nejvěrněji navodí.

Jak jste na zvládání stresu zapracoval vy osobně?

Ve 13 letech jsem byl ještě dítě, částečně jsem to vytěsnil a žádné velké trauma jsem si z toho naštěstí neodnesl. První pomoc mě ale nepřestávala fascinovat, před začátkem podnikání jsem pracoval jako zážitkový pedagog a při tom jsem studoval záchranářství a sociologii. Jezdil jsem na hory, kde jsem s kvalifikací poskytoval první pomoc, a později jsem pracoval i jako záchranář. Zároveň mě často využívali známí, abych někde řekl něco praktického o první pomoci. Zjistil jsem, že mě baví učit lidi, a nakonec jsem spojil všechny tyhle věci dohromady.

V čem spočívá vaše výuka?

Celodenní kurz se skládá z nezbytné teoretické…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].