Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Anketa, Společnost

Anketa: Ať Zeman ocení ty, kdo se stali oběťmi jeho urážek

Kdo by si zasloužil od prezidenta udělit státní vyznamenání?

Fotka autora Petr Zídek
Petr Zídek
Lidové noviny
Žádná státní vyznamenání neexistují. To, co se tak nazývá, jsou ve skutečnosti vyznamenání aktuálního politicko-byrokratického establishmentu. Jde o feudální přežitek, který měl být dávno zrušen. Vyznamenání z rukou osoby, která mimořádně zdiskreditovala prezidentský úřad, bych nikomu nepřál. Skutečné ocenění by si však letos zasloužili všichni, kdo se stali obětí lhaní a urážek Miloše Zemana. Ferdinand Peroutka či paní Marcela z Havlíčkova Brodu, kterou prezident pomluvil před klakou svých věrných. A pak všichni ti, kdo dokázali říci hlavě státu „ne“, například rektoři vysokých škol.
Fotka autora Kateřina Valachová
Kateřina Valachová
ministryně školství
Otakaru Motejlovi, který toho pro tuto zemi vykonal opravdu hodně, ať už v době totality nebo po roce 1989. V šedesátých letech se jako soudce Nejvyššího soudu podílel na probíhajících rehabilitacích. Hájil lidi nespravedlivě pronásledované komunistickým režimem. Byl noblesní, vzdělaný, ctil morálku a slušnost, ať jako ministr spravedlnosti či první veřejný ochránce práv. To on vštípil tomuto úřadu kvalitní základ. Spojoval právo, kritické myšlení i otevřenost novým věcem, svět právníků a vysokých škol a zasloužil se o vznik nové generace právníků.
Fotka autora Tomáš Němeček
Tomáš Němeček
právník a novinář
Diana Sternbergová za povznášení české duše k velkorysosti. Profesor Ivo Možný za založení fakulty sociálních studií v Brně. In memoriam Tomáš Pěkný, autor Historie Židů v Čechách a na Moravě. In memoriam Kateřina Šmídková, šéfka ekonomického výzkumu v ČNB; odkázala milion Kč na podporu svých následovnic. In memoriam Ladislav Horáček, nakladatelství Paseka. Kněz Anton Srholec, politický vězeň z Jáchymova. Podnikatel Kvido Štěpánek, který vyslal humanitární konvoj na Ukrajinu. A za zásluhy o diplomacii Alexandr Vondra, Michael Žantovský a Timothy Garton Ash.
Fotka autora Šimon Heller
Šimon Heller
VŠ pedagog
Státní vyznamenání by mělo být udělováno lidem, kteří prokázali odvahu bránit morální hodnoty naší společnosti. Nikoli lidem, kteří umějí pěkně zazpívat, dobře čutat mičudu nebo kolaborovali s totalitním režimem. Ironií je, že vyznamenání předává člověk, který má zjevně blíž a obklopuje se tou druhou skupinou lidí a také je vyznamenává. Inu, kozel zahradníkem. Rozumím tak řadě oceněným, že odmítají státní vyznamenání převzít. I dnes je mnoho těch, kteří se staví na obranu demokratických hodnot. A takové je třeba vyznamenávat!
Fotka autora Miroslava Němcová
Miroslava Němcová
poslankyně za ODS
Dluh k mrtvému, vyznamenání in memoriam – Jan Zábrana, spisovatel, básník, překladatel. Jeho deníkové záznamy Celý život jsou pro mě zásadní knihou vydanou po roce 1989. Nevím, proč se o jeho díle, životě, charakteru, mimořádnému talentu a jasnozřivosti ve smyslu politickém tak divně mlčí. Je to proto, že v roce 1948, kdy mu bylo sedmnáct, beze zbytku pochopil, popsal a poté na vlastní kůži poznal podstatu komunismu? Proto, že se k „nim“ nikdy nedal? Pro jeho hlubokou znalost literatury? Jsem si jistá, že by Jan Zábrana, který zemřel v roce 1984, od současného prezidenta by ocenění nepřijal.
Fotka autora Dominik Feri
Dominik Feri
student a radní Teplic
Dnes je více než kdy jindy nutné vnímat státní vyznamenání nejen jako projev uznání a kladného poměru k činům dané osoby, nýbrž i jako důležitý signál a akt v rámci společnosti. Jinými slovy, oceněnému předat vyznamenání, společnosti předat poselství – smířlivé poselství míru s vírou v demokratické soužití. Na místě by rozhodně neměl být strach ocenit kontroverzní osobnost, neboť by snad její jméno mohlo jitřit veřejnost. A to jak v případě ocenění žijící osobě, tak in memoriam (například osobnosti třetího odboje). Avšak obávám se, že této myšlence se bude prezident zpěčovat a ocenění předá s ohledem na veřejné mínění, tedy pro domo sua.
Fotka autora Věra Jourová
Věra Jourová
europoslankyně
Ocenila bych Martinu Sáblíkovou, její zásluhy za vynikající reprezentaci republiky jsou totiž nezpochybnitelné.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 44/2015 pod titulkem Kdo by si podle vašeho názoru zasloužil udělit státní vyznamenání?