Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Boj s korupcí přitvrdí, slibuje vláda

Zahraniční experti radí Česku, jak vybudovat speciální jednotku pro boj s úplatky

Když jsou politika a veřejný sektor prolezlé korupcí, demokracie se rozpadá. Tato varovná slova šéfa sekce pro lidská práva Rady Evropy Philippa Boillata zazněla minulý týden na mezinárodní protikorupční konferenci v Praze.

To, že se zahraniční a čeští experti na boj proti úplatkářství sešli právě v Praze, není náhoda. Česko  má s korupcí dlouhodobý problém, a Sobotkova vláda se také proto zavázala, že co nejdříve připraví několik zákonů, které ji omezí. Podle akčního plánu boje proti korupci jde hlavně o posílení nezávislosti vyšetřování, jež má zajistit reforma státního zastupitelství počítající se vznikem tzv. protikorupčního speciálu, a zcela nový zákon o ochraně oznamovatelů trestné činnosti, pro něž se používá termín whistlebloweři. Další dva zákony, o zveřejňování smluv veřejné správy a o financování politických stran, jsou už v parlamentu.

Zákon na ochranu whistleblowerů, o němž se na konferenci také jednalo, je zatím v zárodku. Jeho první teze mají být hotové do konce roku. Norma by měla podobně jako v zahraničí zajistit, že zaměstnance, kteří zjistí v práci korupci či jiný trestný čin a rozhodnou se je oznámit, nebude moci jejich zaměstnavatel šikanovat nebo je rovnou vyhodit. „Zatím není ani jasné, jestli se taková ochrana bude vztahovat jen na veřejnou správu, nebo i na soukromé firmy,“ upozornila Lenka Franková ze sdružení Oživení, která na přípravě této legislativy v tuzemsku spolupracuje.

Ohledně samotného odhalování a hlavně dokazování korupce si pak…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].