Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Klaus chystá návrat. Pomůže mu Babiš?

Václav Klaus zkouší návrat do české politiky

Václav Klaus • Autor: Ilustrace Pavel Reisenauer, Respekt, Ilustrace - Pavel Reisenauer
Václav Klaus • Autor: Ilustrace Pavel Reisenauer, Respekt, Ilustrace - Pavel Reisenauer

Zdroje z okolí Andreje Babiše popisují, že mu nedávno zavolal exprezident Václav Klaus a sondoval u něj, co by řekl na jeho možnou kandidaturu na Hrad. Babiš byl prý natolik překvapený, že to vyprávěl dalším lidem. Oba muži telefonát popírají, faktem ale je, že bývalý prezident si oproti dřívějšku už dává pozor, aby jeho slova na adresu šéfa ANO nezněla kriticky.

Něco se musí stát

Když v březnu 2013 opouštěl Václav Klaus po deseti letech úřad prezidenta, v novinových rozhovorech nastínil poměrně jasnou představu o tom, co bude dál dělat. Rentu rozhodně nechtěl trávit se svými vnoučaty a stejně tak neplánoval věnovat víc času manželce Livii. Podobně jako jeho předchůdce Václav Havel hodlal zůstat aktivní, což mu umožnilo založení institutu nesoucího jeho jméno.

Peníze věnoval miliardář z finanční skupiny PPF Petr Kellner, s nímž měl Klaus z minulosti dobré vztahy, a když to šlo, pomáhal jeho zájmům v Číně. Dobové komentáře se hemžily obavami, že Institut VK bude jen další prodlouženou Kellnerovou rukou do politiky, exprezident ho však pojal vcelku rozkročeně. Co do formy se vlastně příliš nelišil od „konkurenční“ exprezidentské kanceláře Václava Havla.

Klaus se začal sbližovat s Babišem. Kvůli Hradu?

Obě instituce začaly svými aktivitami připomínat americké prezidentské knihovny, kterých je celkem jedenáct a slouží k šíření odkazu bývalých hlav státu. V jednom se však Klaus od Havla začal postupem času lišit: zatímco…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].