Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Evropské slevy

Proč si Bělorusko a Turecko vymohly na EU ústup od jejích zásad

Být disidentem v Bělorusku nebo uvězněným novinářem v Turecku je těžký úděl, snáší se však lépe s vědomím, že světu kolem, především v blízké Evropské unii, není lhostejný. Minulý týden byl proto pro lidi pronásledované režimy v obou zemích zklamáním: EU zrušila sankce vůči Bělorusku a začala si předcházet Turecko. Prezidenti obou států Alexandr Lukašenko i Recep Tayyip Erdoğan se přitom nijak nezměnili, nestali se ze dne na den demokraty, jak to od nich EU žádá. Změnila se však situace na kontinentu. Unie se už dva roky potýká s Ruskem, z něhož se vyklubal nelítostný a mocný soupeř. A už několik měsíců zápasí s uprchlickou krizí, která ji štěpí a radikalizuje evropské voliče. Unie se ocitla pod takovým tlakem, že se v touze po spojencích rozhodla slevit ze svých zásad.

Lukašenkova hra

Lukašenko se před týdnem nechal opět zvolit prezidentem ve volbách, jež podle mezinárodních pozorovatelů neměly demokratický charakter, ale podle EU se odehrály v „přijatelné atmosféře“. Lukašenko totiž propustil politické vězně a jeho policie nezmlátila hrstku demonstrantů, kteří se odvážili do ulic.

Skutečným důvodem pro zrušení sankcí (byť dočasné) je však něco jiného. Lukašenko pomohl Unii vyjednat v Minsku provizorní mír na východní Ukrajině, neuznal ruskou anexi Krymu a zatím se srdnatě brání nabídce Moskvy postavit v Bělorusku leteckou základnu, čímž by se ruské stíhačky i jaderné rakety objevily u hranic EU. Lukašenko je diktátor, který hraje na obě strany, ale je to…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].