Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Už ani krok

Co způsobí na webu rozsudek Soudního dvora EU, který potvrdil, že americké firmy zneužívají osobní data občanů Unie

„Jupí!“ Takhle zní twitterová reakce rakouského právníka Maxe Schremse na jedno z čerstvých rozhodnutí Soudního dvora Evropské unie. Ten minulé úterý řekl, že způsob, jímž jsou ve Spojených státech chráněna osobní data občanů Unie, je nedostatečný a musí se změnit. Bezprostřední ohlasy v Googlu, Facebooku a dalších amerických technologických firmách neznáme, ale k nadšení měly nepochybně hodně daleko.

Max Schrems v únoru zažaloval Facebook u irského soudu – kvůli nízkým daním má společnost evropské sídlo v Dublinu. Šlo mu o podezření, že nejslavnější sociální síť vědomě porušuje patnáct let platná pravidla (přezdívaná Safe Harbor, „bezpečný přístav“) a nechrání údaje o svých evropských uživatelích, jak by měla – především že je dává k dispozici americké bezpečnostní agentuře NSA k masovému vyhodnocování. Verdikt evropských soudců mu dává za pravdu a potvrzuje slova bývalé evropské komisařky Viviane Redingové, že „bezpečný přístav není zdaleka tak bezpečný“.

Safe Harbor je mechanismus, který od roku 2000 překonává jeden ze zásadních transatlantických rozdílů: americké zákony na ochranu osobních údajů jsou alespoň papírově méně přísné než ty evropské. Unijní legislativa má širší definici toho, co je citlivý osobní údaj, mluví například o jakékoli informaci o „mentální, ekonomické či sociální identitě“ – americká se omezuje na tradiční záležitosti, jako jsou finanční data.

Aby mohly americké technologické firmy skladovat evropská data na území USA, musí to dělat podle…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].