Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…
Foto: Archiv Galerie Jaroslava Fragnera • Autor: Respekt
Foto: Archiv Galerie Jaroslava Fragnera • Autor: Respekt

Věc

Městská hračka. Na pražském Betlémském náměstí je do konce týdne k vidění růžová struktura – „městská stavebnice“ Bloom. Má jen jeden typ dílků vymyšlených tak, že jejich řetězením vznikají složité struktury. Autorem je architekt José Sanchez z Los Angeles, který navrhuje ve virtuálním světě. Je ovšem přesvědčen, že co je teď virtuální, bude reálné.  A co je městská hračka, může být dům. Vygenerovaný na počítači, rozložitelný a sestavitelný.  Více o digitální budoucnosti na Bienále experimentální architektury v Galerii Jaroslava Fragnera, na jejíž zahradě Bloom stojí (nebo co to dělá).

Autor: Profimedia.cz
Autor: Profimedia.cz

Člověk

„Tepláky nejsou povoleny na palubě letadla @CHANEL,“ ohlásila se minulé úterý na Twitteru nejbombastičtější přehlídka letošních fashion weeků. Firma Chanel pařížský Grand Palais proměnila v letiště Chanel Airlines. Návštěvníci museli projít check-inem do haly, kam potom vkráčely modelky-cestovatelky v kolekci jaro léto 2016. Vše konzervativní elegance – a žádné tepláky. Snad proto, že hlavní návrhář Chanelu Karl Lagerfeld už dříve řekl, že když si je vezmete, je to známka, že nezvládáte svůj život.

Foto: Muzeum HMP • Autor: Archiv
Foto: Muzeum HMP • Autor: Archiv

Dům

Kouzelná zahrádka: Bílá křesílka na orosené zahradě jako ze snímků Josefa Sudka. Sukovité dřevo na dvířkách kuchyňské linky. Spirála schodiště. Veřejnosti se otevřela Rothmayerova vila v pražských Střešovicích. Otto Rothmayer (1892–1966) byl asistentem Josipa Plečnika…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].