Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Společnost

Hudba není hluk

Opakovalo se to rok co rok, se stejnou pravidelností jako festival sám. Stejně jako se na táborské Mighty Sounds vracely punkové, ska i reggae kapely a s nimi také tisíce jejich fanoušků, přijížděli pracovníci krajské hygienické stanice z Českých Budějovic. Od roku 2010 na třídenní akci vždy naměřili překročení hlukových limitů stanovených pro noční hodiny a pokaždé uložili pořadatelům pokutu, jejíž výše neustále stoupala. Nejprve to bylo 125 tisíc, loni už 500 tisíc – tato částka však byla po odvolání ministerstvem zdravotnictví snížena na 80 tisíc.

Výjezdy hygieniků sice zpočátku měly impulz ve stížnostech obyvatel žijících v blízkosti festivalu, ovšem v posledních letech pořadatelé jednali jak s táborskými zastupiteli, tak s policií a dostalo se jim podpory města. Mighty Sounds je pro Tábor významná událost a místní se s akcí, na niž se sjíždějí příznivci zmíněných žánrů z celé Evropy, postupně naučili žít. Za těchto okolností, jako by hygiena, která má překračování hlukových limitů v kompetenci, jednala s pokutami na vlastní pěst. Navíc nutno dodat, že limit pro noční hodiny 35 dB – to je pro představu zvuk klidného šumícího letu – je pro pořadatele jakékoli hudební akce nesplnitelný.

Paradoxní situaci, kdy hygienická stanice udělí pokutu akci, proti níž v obci nejsou významnější protesty, od nynějška zabraňuje předminulý týden schválená novela zákona o ochraně veřejného zdraví. Obce a města si nyní mohou samy nastavit podmínky a najít rovnováhu mezi pořádáním…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].