Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Kantoři bez brigády

Novela zákona ruší nedůstojnou praxi

Ministryně školství Kateřina Valachová si nechala udělat statistiku toho, kolik učitelů je o prázdninách bez práce a peněz, protože s nimi ředitelé uzavírají smlouvu jen na deset měsíců. Zjistila, že dost na to, aby to stálo za změnu zákona: desetiměsíční smlouvy mají zhruba čtyři tisíce kantorů, 3,7 procenta z nich.

Podle Valachové nepřispěje k respektu učitelů, když je žáci a rodiče potkávají o prázdninách u stánku s občerstvením nebo když plní zboží do regálů. Zároveň se podivila, co ředitelé s penězi dělají, když prostředky na platy dostávají na celý rok. Novela zákona o pedagogických pracovnících tedy tuto praxi zakazuje.

Opozice jejím číslům nevěří. Předseda ODS Petr Fiala se dal slyšet, že neodpovídají jeho telefonickému průzkumu mezi řediteli. „Připustili jen, že tohle dělají v situaci, kdy přijímají absolventa,“ řekl. „Dají mu pracovní smlouvu na školní rok a po prázdninách ji prodlouží.“ Kvůli tomu podle něj není třeba hned měnit zákon.

Bez ohledu na polemiku novela Valachové naprostou většinou hlasů prošla. Fiala a někteří jeho straničtí kolegové se hlasování zdrželi, proti byla jen Jana Černochová (ODS).

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].