Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika, Společnost

Vítané jehličky

Pokud chce někdo utrácet peníze za podobné léčitelské a šarlatánské metody, je to čistě jeho věc. Je mi trošku stydno, že se k něčemu takovému propůjčuje Fakultní nemocnice v Hradci Králové a potažmo Univerzita Karlova.“ Těmito slovy komentoval minulý týden prezident České lékařské komory Milan Kubek zahájení provozu první ambulance čínské medicíny na půdě české fakultní nemocnice. Zdá se však, že pacienti se jeho slovy odradit nenechali. Ordinace, v níž působí dva čínští specialisté spolu s českým doktorem a tlumočníkem, má plno na dva měsíce dopředu, ačkoli se v ní platí hotově.

Otevření čínské kliniky na oficiální lékařské půdě je skutečně spíš osvěžujícím zpestřením zdejší zdravotnické nabídky než důvodem ke studu. Ne že by akupunktura, baňky a bylinky u nás neexistovaly. Čínská medicína je poměrně populární, v Česku působí i pár rodilých odborníků z Východu. Tahle větev alternativní léčby má navíc velmi seriózní pověst: čínští lékaři procházejí důkladným vzděláváním v prastarém léčebném systému, dokážou realisticky odhadnout, na co jejich metody stačí, a neodrazují své pacienty od západní medicíny, když je potřeba.

Ordinace na půdě nemocnice ovšem znamená něco víc než další možnost v nabídce. Jednak poslouží nedůvěřivým
pacientům, kteří by se mimo oficiální zdravotnické struktury jen tak nevydali a zastřešení univerzitní nemocnice vnímají jako záruku důvěryhodnosti. (Přetlak objednávek svědčí o tom, že jich nebude málo.)

A jde také o důležitý symbol. Čeští…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].