Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Veselé Vánoce

Prezidentův kancléř Vratislav Mynář zůstane i bez prověrky na Hradě

Vratislav Mynář • Autor: Milan Jaroš
Vratislav Mynář • Autor: Milan Jaroš

Trvalo to téměř dva roky a dopadlo to tak, jak se všeobecně očekávalo. Hradní kancléř Vratislav Mynář nezískal bezpečnostní prověrku. Přesto ale zatím chce v úřadě setrvat dál a proti není ani sám prezident Miloš Zeman. Podle něj má Mynář právo se proti rozhodnutí odvolat. Teprve když neuspěje, možná nastane čas, aby ve své funkci skončil. Zeman ovšem se svým nepostradatelným mužem evidentně počítá nezávisle na výsledku aktuální bezpečnostní patálie.

Nic než hysterie

Fakt, že Národní bezpečnostní úřad neudělil Mynářovi prověrku, kancléř minulý týden zlehčoval ještě ve chvíli, kdy tato informace byla minimálně patnáct hodin zveřejněná. Mynář reagoval, jako by o tom ještě nevěděl. „Díky hysterii, která se kolem toho rozpoutala, jsem si ověřil a mohu potvrdit, že na stole na mém sekretariátu leží obálka od NBÚ na mé jméno,“ kličkoval ve čtvrtek Mynář v reakci na zprávy médií s tím, že až si to důkladně přečte, rozhodne se, jak bude postupovat dál.

Informaci o negativní prověrce už den předtím přinesl deník Právo. Mynář nejdřív utekl v Praze před novináři, na dotazy zareagoval až během setkání s občany moravského Kunína, kam doprovázel prezidenta. Ten k celé věci naoko pobaveně poznamenal, že v obálce by také mohlo být „třeba předčasné přání NBÚ k Vánocům“.

Mynář obálku nakonec rozlepil v pátek a potvrdil, že stanovisko úřadu je opravdu negativní. Samotný úřad výsledky svého prověřování nezveřejňuje a tak žádné informace nechce komentovat. Jasné tak především…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].