Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Od věci, Společnost

Nomád pražský

Každé úterý a čtvrtek od května do půlky října se na pražské Letné sejdou desítky lidí, aby si zacvičili jógu zadarmo. „Jóga se dnes vnímá jako komerční záležitost, ale to mě vůbec nepřitahuje,“ vysvětluje Alef Pražský, spisovatel, buddhistický učitel a instruktor potápění, který kurzy pod širým nebem vede.

Spíš takový piknik. (Jóga podširým nebem na Letné) • Autor: Archiv
Spíš takový piknik. (Jóga podširým nebem na Letné) • Autor: Archiv

V Thajsku na ostrově Ko Phi Phi vedete šest měsíců v roce potápěčské centrum. Pokud se zrovna nepotápíte, studujete buddhismus a meditujete v klášteře Wat Suan Mokkh. Do toho pořádáte kurzy jógy, fotografujete a píšete knihy. Cesta inženýra ekonomie se měla nejspíš ubírat jiným směrem. Kdy nastal zlom?

Bylo to tak nějak přirozené. Po škole jsem pracoval pár let ve velké korporaci jako projektový manažer. Ta práce mě zpočátku bavila, ale pak čím dál méně, a tak jsem dal výpověď a koupil si levnou letenku kolem světa, s cílem najít si lepší místo pro život. Byl to krok do neznáma, ale když ho uděláte, tak nakonec zafunguje.

Jak dlouho hledání trvalo?

Letěl jsem do Indie, do Thajska, Číny, Japonska, na Havaj, do Kalifornie, procestoval celé Státy i Karibik. Po více než šesti měsících jsem se vrátil do Prahy, a protože jsem exaktní člověk, udělal jsem si analýzu, které místo je nejlepší. Když pominu Prahu, která je mimo kategorie, protože jsem odtud, zvítězilo právě Ko Phi Phi v Thajsku. Tam jsem nakonec i zakotvil, nyní již sedmou sezonu.

Proč je to nejlepší místo pro život?

Je to krásný exotický ostrov, kde se díky počasí žije jednodušeji, pomaleji, vládne tu klid a přátelská atmosféra. Na ostrově se koná spousta akcí zadarmo – free parties, každý večer kino, koncerty… Jsou tu zakázána motorová vozidla včetně motorek, a nedávno dokonce i kola, všichni chodí pěšky,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].