Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Deset světových zpráv, Politika, Společnost

Deset světových zpráv, které by vás neměly minout

Tsipras zpátky v křesle

Autor: Profimedia.cz
Autor: Profimedia.cz

Alexis Tsipras se stranou Syriza zvítězil v parlamentních volbách v Řecku s větším náskokem, než předpokládaly průzkumy, a stal se opět premiérem. Levicoví radikálové, kteří se od Syrizy odštěpili a založili vlastní stranu, se do parlamentu nedostali. Tsipras veřejně slíbil, že bude provádět reformy nařízené věřiteli.

„Totálně jsme to zvorali.“

Autor: Profimedia.cz
Autor: Profimedia.cz

Bývalý šéf Volkswagenu Michael Horn o falšování emisí u dieselových motorů automobilky. Skandál VW je podle mnoha komentátorů největší v dějinách automobilového průmyslu.

Mrtví poutníci

Autor: Profimedia.cz
Autor: Profimedia.cz

Více než 700 lidí bylo ušlapáno k smrti na své pouti do Mekky v Saúdské Arábii. Jde o nejvyšší počet mrtvých při této události za posledních 25 let, saúdskoarabský král nařídil vyšetřování bezpečnostních opatření. Na pouť se každoročně vydají zhruba dva miliony lidí, teplota vzduchu byla v osudný den 46 stupňů Celsia.

EU: kvóty a hranice

Uprchlíci se zastavili v Turecku • Autor: Milan Jaroš
Uprchlíci se zastavili v Turecku • Autor: Milan Jaroš

Nevraživost na Balkáně

Autor: Milan Jaroš
Autor: Milan Jaroš

Uprchlická krize vyvolala ostré spory mezi Chorvaty a Srby, kteří kvůli maďarskému plotu teď posílají vlny migrantů do Chorvatska. Chorvaté proto úplně uzavřeli hranice se Srbskem, čímž si vysloužili velkou nelibost v Bruselu.

Cameron a prase

Autor: Archiv
Autor: Archiv

Britský premiér David Cameron má problém: sponzor jeho strany lord Ashcroft o něm napsal, že jako student v Oxfordu rituálně strkal „intimní část“ těla do rypáku mrtvého prasete. Britské sociální sítě jsou zavaleny vtipy na Cameronovu adresu, přestože zatím nebyl zveřejněn důkaz o tom, že Ashcroftovo obvinění je pravdivé.

OSN vypovězena u Luhansku

Autor: Profimedia.cz
Autor: Profimedia.cz

rebelové v Luhansku na východě Ukrajiny vypověděli z oblasti humanitární pracovníky OSN i další mimovládní organizace včetně Lékařů bez hranic s obviněním z blíže neurčeného „násilí“. Podle OSN hrozí v oblasti humanitární krize.

Papež v Kongresu

Autor: Profimedia.cz
Autor: Profimedia.cz

Papež František měl projev v americkém Kongresu jako první hlava katolické církve vůbec. Naléhal na větší vstřícnost vůči imigrantům, na zrušení trestu smrti, na zmírnění ekonomické nerovnosti, na ochranu životního prostředí a života nenarozených dětí, na podporu tradiční rodiny. Navzdory tomu, že promluvil do duše demokratům i republikánům, sklidil velký aplaus od obou táborů.

19 tisíc

Autor: Milan Jaroš
Autor: Milan Jaroš

Takový je počet zatčených po velkém zátahu čínské policie na tzv. triády v Hongkongu a čínských městech. Triády, které nejvíce profitují z drog, gamblingu a prostituce, operují mezinárodně, ale začaly být velmi aktivní i v čínském vnitrozemí.

Zhýralí Evropané

Autor: Milan Jaroš
Autor: Milan Jaroš

Evropa je světovým lídrem v konzumaci alkoholu a tabáku, uvádí zpráva WHO. To je jedním z důvodů, že se dnešní generace evropanů (WHO mezi ně počítá i obyvatele bývalého Sovětského svazu) bude možná poprvé dožívat kratšího věku než ta předchozí. Průměrný Evropan vypije ročně 11 litrů čistého alkoholu, třetina populace kouří a 59 procent trpí obezitou.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].