Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Účty sem, Victore

Rumunské tažení proti korupci se nevyhnulo tamnímu premiérovi

Victor Ponta je rekordman. Před třemi lety se stal historicky nejmladším rumunským premiérem, bylo mu tehdy třicet devět let. Teď bude prvním předsedou vlády své země obžalovaným z trestného činu. I kdyby se ho někdo v budoucnu snažil napodobit, nebude snadné překonat fakt, že Ponta je obžalován hned ze sedmnácti trestných činů – padělání peněz, daňových úniků a praní špinavých peněz. Byla mu zmrazena část majetku.

Zločinů se měl podle prokuratury dopustit v letech 2007 a 2008, kdy byl řadový poslanec a pracoval ještě jako právník. Všechna obvinění jsou podle něj vymyšlená a prokurátor je „naprostý neprofesionál“. Odstoupit nehodlá, i když podle rumunských analytiků nyní prakticky nemá politický manévrovací prostor. Podporu své strany oficiálně stále má, ale předseda jeho domovských sociálních demokratů už připustil, že vláda by se bez Ponty mohla obejít.

Premiér je zatím největší úlovek v rumunském protikorupčním tažení, které vede speciální agentura s názvem DNA. Za poslední měsíce byly odsouzeny stovky lidí k vysokým trestům a ty se nevyhýbají ani skupině dosud „nedotknutelných“. Ponta je jedním z nich, protože údajné zločiny měl spáchat v době, kdy neměl premiérskou imunitu, soudu se nevyhne. Jeho datum zatím nebylo stanoveno.

Místní znalci jsou si téměř jisti, že je to začátek Pontova konce jako premiéra – je to už druhá rána po překvapivé porážce v loňských prezidentských volbách od Klause Iohannise. Soudní proces bude trvat dlouho a platí, že pokud Ponta svou…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].