Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Deset světových zpráv, Politika, Společnost

Deset světových zpráv, které by vás neměly minout

Zpět, soudruzi!

Autor: Profimedia.cz
Autor: Profimedia.cz

V primárkách britské Labouristické strany zvítězil ziskem přibližně 250 tisíc hlasů Jeremy Corbyn. Nový předseda zastává poměrně vyhraněné levicové postoje sedmdesátých a osmdesátých let, jako je znárodňování či vystoupení z NATO, a stínovým ministrem fi nancí jmenoval muže, který hlásá „svržení kapitalismu“. Týdeník The Economist nástup nového kandidáta na post britského ministerského předsedy obálkou, na níž je zobrazen jako Vladimir Iljič Lenin.

„Církevní komise dospěla k závěru, že babyboxy jsou malou součástí války, kterou začal Západ proti Rusku už před mnoha lety kvůli zničení ruské rodiny. Je to zbraň, něco jako samohybná houfnice.“

Autor: Profimedia.cz
Autor: Profimedia.cz

Představitel ruské pravoslavné církve Dmitrij Smirnov k babyboxům, které byly do Ruska přivezeny z Česka poprvé před čtyřmi lety k záchraně novorozenců.

Nigerijské děti na útěku

Autor: Globe Media /  Reuters
Autor: Globe Media / Reuters

Před útoky islamistů z Boko Haram v Nigérii uteklo za posledních pět měsíců půl milionu dětí, uvedla OSN. Celkově je tak v zemi zhruba 1,2 milionu dětí bez domova, mnohé z nich trpí podvýživou.

Trump se červená

Donald Trump • Autor: Globe Media /  Reuters
Donald Trump • Autor: Globe Media / Reuters

Druhou debatu amerických republikánských kandidátů vyhrála bývalá generální ředitelka Hewlett-Packard Carly Fiorinová. Jediná žena v dlouhém poli zachmuřených mužů přinutila dosud dominujícího Donalda Trumpa, aby během debaty viditelně zčervenal studem, když mu připomněla, že ji nedávno v televizi označil za ošklivou.

130

Autor: Globe Media /  Reuters
Autor: Globe Media / Reuters

Tolik členek má speciální jednotka jordánské armády složená výhradně z žen, jež vznikla v roce 2006 po teroristických útocích v hotelech v Ammánu. Trénuje na protiteroristické akce i otevřenou válku. Celkové číslo příslušníků jordánských speciálních sil je 14 tisíc.

Cenzura na Ukrajině

Autor: Globe Media /  Reuters
Autor: Globe Media / Reuters

Američané s Ruskem o Sýrii

Autor: Globe Media /  Reuters
Autor: Globe Media / Reuters

| Americký ministr zahraničí John Kerry oznámil, že Spojené státy jsou připraveny k přímým vojenským rozhovorům s Ruskem ohledně vývoje války v Sýrii. Rusko v posledních týdnech přesouvalo do Sýrie zbraně i vojenský personál na podporu prezidenta Asada.

Americký Fed nezvedl sazby

Autor: Globe Media /  Reuters
Autor: Globe Media / Reuters

Americká centrální banka Fed ponechala úrokové sazby blízké nule a nezvýšila je z obavy, že by to mohlo poškodit například zpomalující čínskou ekonomiku. Výsledky americké ekonomiky jsou totiž tak dobré, že za normálních okolností by Fed úrokové sazby zvedl.

Zpomalení světa

Autor: Matěj Stránský
Autor: Matěj Stránský

OECD očekává světový růst ekonomiky jen kolem tří procent a 3,6 procenta v následujícím roce. Organizace sdružující nejvyspělejší ekonomiky světa vyjádřila obavy ze stagnace světového obchodu.

Autor: Globe Media /  Reuters
Autor: Globe Media / Reuters

Snahy Katalánska o odtržení od zbytku Španělska mají naději na vítězství v krajských volbách. Podle čerstvého průzkumu, který se uskutečnil po mohutných demonstracích za účasti statisíců lidí v Barceloně začátkem minulého týdne, jsou blízko absolutní většiny voličských hlasů – 49,9 procenta, což by znamenalo nadpoloviční většinu v regionálním parlamentu. Volby se uskuteční 27. září, centrální vláda v Madridu snahy o separaci Katalánska odmítá.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].