Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Deset českých zpráv, Politika, Společnost

Deset českých zpráv, které by vás neměly minout

Schválen registr smluv

Vláda Bohuslava Sobotky si může dovolit vykašlat se na boj proti korupci.  • Autor: Milan Jaroš
Vláda Bohuslava Sobotky si může dovolit vykašlat se na boj proti korupci. • Autor: Milan Jaroš

Minulý pátek schválila Poslanecká sněmovna návrh zákona týkající se registru smluv, který by měl přispět k omezení korupce. Stát, kraje, obce a další organizace tak budou muset od poloviny příštího roku zveřejňovat smlouvy v centrálním registru.

„My začínáme s výběrem vánočních dekorací už na jaře. Něco nám sice zůstává z předchozích let, ale většinou objednáváme každý rok nové, abychom drželi krok s trendy.“

Autor: Milan Jaroš
Autor: Milan Jaroš

Dagmar Krausová, mluvčí maloobchodního řetězce Ahold, který právě dokončil vánoční výzdobu pro letošní svátky.

Domácí péče do oscarového klání

Autor: Archiv
Autor: Archiv

Film Domácí péče, celovečerní debut režiséra a scenáristy Slávka Horáka, vyšle Česká filmová a televizní akademie do 88. ročníku soutěže o Oscara americké Akademie filmového umění a věd v sekci cizojazyčných filmů.

Stopadesátka nebude

Autor: Milan Jaroš
Autor: Milan Jaroš

Poslanci chtěli, aby se na vybraných úsecích dálnic mohlo za příznivých podmínek jezdit rychlostí až 150 km/h. Prezident Miloš Zeman upozornil, že takový zákon by vetoval. Senát novelu změnil a poslanci se teď stopadesátky vzdali, přistoupili na pozměňovací návrh senátorů. „Jsem rád, že prošla tato verze zákona,“ řekl ministr dopravy Dan Ťok. Naše dálnice nejsou podle něj na tak vysokou rychlost postaveny, počítají nejvýš se stotřicítkou.

506 kg

Svoz plastového tříděného odpadu v okolí Lovosic. • Autor: Milan Jaroš
Svoz plastového tříděného odpadu v okolí Lovosic. • Autor: Milan Jaroš

T

Změny v rozpočtu

Autor: Milan Jaroš
Autor: Milan Jaroš

Předsedové koaličních stran se dohodli na změnách ve státním rozpočtu. Plánovaný schodek 70 miliard korun sice zůstává, některé rezorty ale dostanou víc peněz. Kolem 400 milionů korun navíc má dostat ministerstvo zdravotnictví na investice do nemocnic, stejnou částku bude mít navíc vnitro, o 100 milionů korun se má navýšit rozpočet ministerstva pro místní rozvoj. Vláda bude rozpočet schvalovat 23. září.

Dohoda s Ukrajinou

Autor: Milan Jaroš
Autor: Milan Jaroš

Poslanci minulý týden schválili asociační dohodu mezi EU a Ukrajinou. Senát smlouvu o spolupráci podpořil už loni, zbývá podpis prezidenta Zemana. Souhlas blokovali zejména komunisté a Česko bylo jednou ze čtyř zemí osmadvacítky, která se schválením dohody váhala.

Rozloučení s Radimem Paloušem

Autor: ČTK
Autor: ČTK

Poslední rozloučení s filozofem a pedagogem Radimem Paloušem, jedním z prvních signatářů Charty 77 a také prvním polistopadovým rektorem Univerzity Karlovy, jenž zemřel 10. září ve věku nedožitých 91 let, se uskutečnilo minulý pátek v pražském kostele Nejsvětějšího Salvátora.

Autor: Milan Jaroš
Autor: Milan Jaroš

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) povolil průzkum pro úložiště radioaktivního odpadu i v Hrádku u Jihlavy, poslední z vybraných lokalit. Správa úložišť tam může provést první geologické průzkumné práce. Všechny obce a spolky ve vybraných oblastech byť jen průzkumy odmítají a úředním rozhodnutím se chtějí bránit žalobami.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].