Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace, Společnost

Co chcete slyšet?

Že může být obtížné zaměřit svou pozornost na jeden z mnoha hlasů, že však přesto máme určitou schopnost to udělat, popsal poprvé v roce 1953 britský vědec Edward Cherry. Jev nazval „problém koktejlového večírku“, vědci jej ale mimo společenské sešlosti pozorovali například v řízení letového provozu. Několik pilotů se v těch dobách ozývalo ze stejného reproduktoru, a tak byla práce kontrolora poměrně nezáviděníhodná.

Letečtí dispečeři dnes už mají moderní techniku, civilizační šum se ale podepisuje na pozornosti každého z nás. Americká Doppler Labs nabízí řešení: má prototyp miniaturních sluchátek, která do vašeho zvukovodu pustí jen to, co si sami vyberete. Za zvukový procesor jim slouží mobilní telefon připojený přes bluetooth. Budete prý schopni odstínit šum (podobně jako to umějí některá pokročilejší sluchátka či mikrofony mobilních telefonů) a zesílit si hlas člověka, se kterým si zrovna povídáte – v kavárně, na večírku, v restauraci –, nebo třeba přednášejícího v konferenčním sále. Upravit si výšky, středové frekvence i basy na hudebním koncertě. Nebo zeslabit na minimum hučení motoru či plačící děti při cestě letadlem.

Doppler labs se vstupem na trh váhá, uvede nejdříve omezenou sérii sluchátek určenou pro hudební nadšence. Scoop od Soundhawk pak hodnotí uživatelé v internetovém obchodě amazon vesměs kladně. Ačkoli výrobek není konstruován jako medicínská kompenzační pomůcka pro lidi se sluchovými problémy, řadu fanoušků si našel i mezi nimi.

Autor je…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].