Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika, Společnost

Zázraky bez záruky

Pacient se soudí s lékaři, protože si myslí, že mu slibovali nemožné

Autor: ČTK
Autor: ČTK

Dvaapadesátiletý hasič Milan z jihu Čech měl před časem autonehodu, narazil do něj protijedoucí řidič. Odnesla to kyčel. Začaly ho trápit trvalé bolesti kloubu a muž se je rozhodl nakonec řešit pomocí experimentální léčby. Dnes se s lékaři soudí za to, že ho podvedli, a jeho případ se může stát zajímavým příspěvkem do debaty, jakými pravidly se má řídit medicína, která je sice slibná, ale nevyzkoušená.

Stvořit novou chrupavku

Milan, který nechce zveřejnit své celé jméno, protože se bojí přílišné publicity, říká, že bolest v kyčli po havárii byla úporná. Přes den na ni dokázal aspoň trochu zapomenout, v noci se ale stávala jeho černou můrou. „Budil jsem se desetkrát za noc, od čtyř ráno koukal do stropu,“ popisuje. Do práce chodil utahaný a na své oblíbené sporty musel zapomenout: „Místo hokeje, fotbalu, tenisu a lyžování mi zbyla jen chůze o berlích.“

Lékaři mu nabízeli léky proti bolesti a časem umělý kloub. Tahle představa se však aktivnímu muži nelíbila, začal proto hledat informace na internetu. A našel, pražská Poliklinika I. P. Pavlova tu nabízela „unikátní metodu“, léčbu artrózy a degenerativního onemocnění kloubů pomocí kmenových buněk.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].