Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Společnost

Softwarové sekretářky

Technologické firmy bojují o zákazníky. Koho si vyberou jako osobního asistenta? Bude to mít vážné důsledky pro obchod i soukromí.

Film, počasí a cokoli dalšího budete chtít. (Ukázka Siri a Apple TV) • Autor: Globe Media /  Reuters
Film, počasí a cokoli dalšího budete chtít. (Ukázka Siri a Apple TV) • Autor: Globe Media / Reuters

Do městské haly Billa Grahama v San Francisku se 9. září valil pestrý proud lidí. Tam, kde obvykle bývají rockové koncerty, se přišli podívat na show Applu, firmy, kolem níž se vytvořil jakýsi kult. Členové jejího vedení vyšli na jeviště a oznámili vylepšení hodinek Apple, iPhonu a iPadu a informovali také o novém televizním set-top boxu, který usnadní vyhledávání televizních pořadů a hraní her.

Siri (Apple, 2011) • Autor: Apple Inc.
Siri (Apple, 2011) • Autor: Apple Inc.

Skutečnou hvězdou představení byla však aplikace Applu Siri – osobní asistent. Siri je už k dispozici pro iPhony, přijímá hlasové příkazy a bude integrována do nových dálkových ovladačů Apple pro televizory, aby uživatel při přepínání kanálů nebo hledání pořadu nemusel hnout ani prstem. Bude-li mít zájem o předpověď počasí nebo sportovní výsledky, může se zeptat Siri a dostane pohotovou odpověď.

Migrace Siri do televizorů je příkladem rozmachu virtuálních asistentů, softwaru, který napodobuje některé schopnosti lidských sekretářek: připomíná schůzky, vyhledává informace a plní i jiné úkoly. Firma Apple, která koupila Siri v roce 2010 za odhadem 200 milionů dolarů, je v tomto oboru lídrem, ale mnohé další firmy vyvíjejí konkurenční produkty.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].