Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Deset světových zpráv, Politika, Společnost

Deset světových zpráv, které by vás neměly minout

Opět kvóty

Exodus, Keleti 2015 • Autor: Milan Jaroš
Exodus, Keleti 2015 • Autor: Milan Jaroš

Jen tři měsíce poté, co Evropská komise neuspěla s plánem na povinné rozdělení 40 tisíc uprchlíků v zemích EU, představil minulou středu Jean-Claude Juncker nový návrh. Krize se mezitím vyostřila, cílem je tentokrát rozdělení 160 tisíc uprchlíků ze Sýrie a Eritreje, kteří již jsou v pohraničních státech schengenského prostoru. Plán podporuje Německo i Francie, proti se stavějí postkomunistické země.

Islamističtí chemici

Autor: Globe Media /  Reuters
Autor: Globe Media / Reuters

Islámský stát; ilustrační foto

„Debatu, kterou vedeme, vnímám jako důležitý souboj o srdce a charakter Slovenska.“

Andrej Kiska • Autor: Profimedia.cz
Andrej Kiska • Autor: Profimedia.cz

Rusko do Sýrie

Jens Stoltenberg • Autor: Globe Media /  Reuters
Jens Stoltenberg • Autor: Globe Media / Reuters

Do Sýrie dorazilo několik ruských vojenských lodí a generální tajemník NATO Jens Stoltenberg vyjádřil obavy nad rostoucí ruskou vojenskou přítomností v oblasti konfliktu. Podle agentury Reuters Rusko v pátek vyzvalo USA, aby obnovily vojenskou spolupráci mezi oběma zeměmi a zabránily tak „nezamýšleným incidentům“ v oblasti.

Královna

Ilustrační foto • Autor: Globe Media /  Reuters
Ilustrační foto • Autor: Globe Media / Reuters

Pozdrav od Madura

Přední představitel venezuelské opozice Leopoldo López • Autor: Globe Media /  Reuters
Přední představitel venezuelské opozice Leopoldo López • Autor: Globe Media / Reuters

Německá odpověď

Ilustrační foto • Autor: Profimedia.cz
Ilustrační foto • Autor: Profimedia.cz

Protesty v Moldavsku

Autor: Profimedia.cz
Autor: Profimedia.cz

V Moldavsku, malé zemi mezi Ukrajinou a Rumunskem, protestují desítky tisíc lidí proti korupci, žádají demisi vlády, předčasné volby a nástup „nové politické třídy“. Důvodem je obří skandál, kdy ze tří největších bank zmizela miliarda eur (je to více než desetina ročního HDP) a podezření padá na místní oligarchy i politiky. Premiér Strelet osobně přijal delegaci demonstrantů, kteří založili hnutí Důstojnost a pravda, nicméně zatím odmítl rezignovat.

Nový druh člověka

Autor: CNN
Autor: CNN

V jeskyni nedaleko Johannesburgu v Jihoafrické republice našli vědci pozůstatky 15 koster, jimž přisoudili znaky nového lidského druhu a nazvali jej Homo naledi. Měl mozek veliký jako gorila, ale chodil vzpřímeně. Jedním z důkazů jeho lidské podstaty má být dohad, že místo nálezu je pohřebištěm a jen lidé pohřbívají své mrtvé. Někteří vědci teorii o novém lidském druhu zpochybňují s poukazem na to, že zatím se neví, jak staré kostry jsou.

Kuba chystá amnestii

A Cuban flag hangs from a building in Havana December 27, 2014. Cuba's most prominent dissidents say they have been kept in the dark by U.S. officials over a list of 53 political prisoners who will be released from jail as part of a deal to end decades of hostility between the United States and Cuba. Picture taken December 27, 2014.  REUTERS/Enrique De La Osa (CUBA  - Tags: POLITICS SOCIETY) - RTR4JEBX • Autor: Milan Jaroš
A Cuban flag hangs from a building in Havana December 27, 2014. Cuba's most prominent dissidents say they have been kept in the dark by U.S. officials over a list of 53 political prisoners who will be released from jail as part of a deal to end decades of hostility between the United States and Cuba. Picture taken December 27, 2014. REUTERS/Enrique De La Osa (CUBA - Tags: POLITICS SOCIETY) - RTR4JEBX • Autor: Milan Jaroš

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].