Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial, Politika, Společnost

Teroristé za mě nebudou rozhodovat

Lidé vyjadřují solidaritu s magazínem Charlie Hebdo • Autor: ČTK
Lidé vyjadřují solidaritu s magazínem Charlie Hebdo • Autor: ČTK
0:00
Přehrávač
Poslechnout článek

Je to už deset let, co svět vášnivě řešil jednu karikaturu. Byl na ní prorok Muhammad s bombou v turbanu, a ačkoli kresba vyšla – mezinárodní perspektivou viděno – v bezvýznamném dánském deníku, jehož jméno Jyllands-Posten většina lidí ani neuměla vyslovit, vypukly v řadě muslimských zemí vážné nepokoje. O uveřejnění karikatury tehdy rozhodl editor Flemming Rose, který je od té doby – stejně jako jeho redakce – neustále hlídán speciální ochrankou.

Přinášíme vám rozhovor s Rosem, kde mimo jiné například popisuje, jak se změnil jeho život: „Nechci odkrývat detaily, ale žiji samozřejmě s určitými bezpečnostními opatřeními. Mnohokrát jsem čelil výhrůžkám. Jedna z nich je veřejně známá, a mohu o ní tedy hovořit. V roce 2009 byl zatčen americký Pákistánec David Headley na cestě z Chicaga do Kodaně. Jde o muže, který naplánoval a řídil bombové útoky v Bombaji v roce 2008. Když byl zatčen (šlo už o jeho třetí cestu do Dánska), vyšlo najevo, že šel po Kurtu Westergaardovi, autorovi naší karikatury, a po mně, jako po člověku, který její otištění navrhl a prosadil.

Tajné služby mě neustále sledují, přesto se snažím dělat a říkat věci, které chci, jako by to tak nebylo. Jakmile bych totiž teroristům umožnil rozhodovat o kvalitě svého života a příliš se vědomí nebezpečí poddával, přiznal bych jim vítězství. To, že jim ho dopřát nechci, mě motivuje, abych se strachu nepoddal.“ Celý rozhovor najdete na straně 38.

Závěrem bych vás ještě rád pozval na naše webové stránky. Na adrese www.respekt.cz/politika/exodus najdete články (reportáže ze světa, analýzy, rozhovory), v nichž se věnujeme uprchlické krizi. Chceme zájemcům pomoci v lepší orientaci v tomto složitém tématu, a tak jsou k dispozici zdarma.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,
inspirativní čtení vám přeje

Erik Taberyšéfredaktor

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 37/2015 pod titulkem Teroristé za mě nebudou rozhodovat