Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Společnost

Konec soukromí na síti

Aféra Ashley Madison nebourá iluze o vztazích, ale o bezpečnosti internetu

Autor: Ilustrace Pavel Reisenauer, Ilustrace - Pavel Reisenauer
Autor: Ilustrace Pavel Reisenauer, Ilustrace - Pavel Reisenauer

Až budou historici za pár desítek let hledat zlomový moment, kdy si raná digitální společnost uvědomila, že na internetu není bezpečno, dost možná se jím stane právě srpen 2015. Hudební pirátství, krádeže kreditních karet, aféra WikiLeaks, špehování NSA nebo vlna kyberšikany byly jistě významné milníky. Ukradená databáze návštěvníků seznamky pro nevěrníky Ashley Madison ale pravděpodobně na světě zabolí víc lidí a citelněji. A nejen kvůli tomu, že se služba prezentovala jako bezpečná a diskrétní.

Rychleji a digitálně

E-maily více než 37 milionů uživatelů Ashley Madison dnes lze celkem snadno najít na internetu. Ukradla a zveřejnila je dosud neznámá skupina hackerů, patří lidem z celého světa a ke snadnému listování seznamem na síti ihned vznikl jednoduchý vyhledávač. Je téměř jisté, že mezi jmény záletníků najdeme nejen hezkou řádku spořádaných manželů a otců, ale také známé veřejné osobnosti a politiky.

Hackeři, kteří databázi zveřejnili, svůj čin chápou jako misi.

V médiích se teď vede debata o tom, zda únik databáze dokládá, že se instituce manželství přežila a je třeba nově definovat pravidla partnerského soužití. Střízlivě viděno nám však demaskování Ashley Madison neříká o milostném životě nic nového. Je překvapující, že se 37 milionů pozemšťanů registrovalo na globální záletnické seznamce? Vzhledem k tomu, že k manželské nevěře se v průzkumech přiznává 20–40 procent lidí, ani ne. Staří proutníci pouze využili nový kanál, jejž považovali za rychlý a bezpečný.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].