Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Deset českých zpráv, Politika, Společnost

Deset českých zpráv, které by vás neměly minout

Pomoc uprchlíkům

Univerzita Karlova nabídla uprchlíkům, kteří získají azyl a právo pobytu na českém území, odpuštění školného v placených studijních programech v anglickém jazyce a gratis ubytování.  • Autor: Profimedia.cz
Univerzita Karlova nabídla uprchlíkům, kteří získají azyl a právo pobytu na českém území, odpuštění školného v placených studijních programech v anglickém jazyce a gratis ubytování. • Autor: Profimedia.cz

Podle školy se to bude týkat přibližně deseti studentů. Pomoc uprchlíkům posiluje i nevládní organizace Člověk v tísni. Uvolnila 1,7 milionu korun na asistenci migrantům v Makedonii a Srbsku. Prostřednictvím tamních nevládních organizací poputují peníze na vodu, potraviny a psychosociální a právní pomoc potřebným.

Férová cena za vyvlastněné pozemky

Autor: Profimedia.cz
Autor: Profimedia.cz

Ústavní soud se zastal bratrů Gregůrkových ze Zlína, kterým stát vyvlastnil pozemky potřebné pro stavbu obchvatu Otrokovic. Stát jim zaplatil jen 3,5 milionu korun, ač byla jejich tržní cena desetinásobná. Nyní ji bude muset podle soudu doplatit. „Vyvlastnění kompenzované nízkou náhradou vzhledem k tržní ceně je porušením základního práva na ochranu majetku,“ řekla soudkyně Kateřina Šimáčková.

Andrej Babiš

Autor: Matěj Stránský
Autor: Matěj Stránský

Nová šéfka Úřadu pro ochranu osobních údajů

Autor: Profimedia.cz
Autor: Profimedia.cz

Prezident jmenoval do čela Úřadu pro ochranu osobních údajů bývalou ústavní soudkyni Ivanu Janů (69). Janů, která před angažmá u Ústavního soudu působila jako lidovecká poslankyně a podílela se na tvorbě ústavy, vybrali v červenci senátoři.

Ministři mají prošetřovatele svých škraloupů

Jan Kněžínek • Autor: ČTK
Jan Kněžínek • Autor: ČTK

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].