Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika, Společnost

Svěží vánek z ostrovů

Británie chce reformovat EU zejména v zájmu svých podnikatelů, ale v Česku by stačilo, kdyby vláda využila prostor, který směrnice EU umožňují už dnes

okem ekonoma • Autor: Respekt
okem ekonoma • Autor: Respekt
okem ekonoma • Autor: Respekt
okem ekonoma • Autor: Respekt

Jedním z klíčových argumentů vlády Davida Camerona volající po novém nastavení podmínek britského členství v Evropské unii je potřeba uvolnit prostor pro zlepšení podnikatelského prostředí. Jednou z možností je vrátit zpátky část kompetencí z EU na národní státy, nebo aspoň umožnit větší pružnost v rámci národních států upravovat směrnice EU podle svých zájmů.

Dosavadní přístup britské vlády vůči EU lze považovat za velmi konstruktivní. Na rozdíl od požadavků Margaret Thatcherové, která žádala úlevy pro Británii při odvádění příspěvků do společného rozpočtu, Cameron se snaží dosáhnout reformy v rámci EU jako takové. Je to vlastně docela svěží vánek v evropské politice, zejména po zkušenosti s řeckou vládou, která v jednání s EU v posledních měsících sledovala hlavně své vlastní zájmy.

Otázkou ovšem je, jak opravdové je současné britské volání po reformě EU hlavně v oblasti zlepšování podnikatelského prostředí a do jaké míry jde jen o politickou rétoriku, tak typickou pro britské konzervativce.

EU je v tom nevinně

Již předchozí koaliční vláda konzervativců a liberálních demokratů trvala na tom, že směrnice EU týkající se podnikatelského prostředí nesmějí být v Británii uplatňovány ani o milimetr nad povinný rámec. Podobná praxe se totiž ve státech EU děje často, Česko nevyjímaje – vlády jsou mnohdy přísnější, než by podle směrnic EU musely být. Britský kabinet také pravidelně zkoumal právní…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].