Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Společnost

Když šampaňské neteče

Každý z nás, kdo někdy něco píše, ví, co to obnáší vyrobit solidní článek. Natož knihu. Hodiny strávené na schůzkách, neustále neúplné informace, časový press a nervy. O to větší úleva a štěstí přichází v momentě, kdy se práce podaří a novinářské dílo je konečně na světě. V případě knihy to bývá ještě většinou provázeno oslavou s kolegy či rodinou a skvělou večeří s manželkou, při níž co tři minuty nekontrolujete mobil nebo e-maily.

Nirvána nastává, když vaše dílo někdo přeloží do cizího jazyka a vydá na jiném než domovském trhu. Zkušený britský novinář Edward Lucas z týdeníku The Economist právě teď tohle štěstí zažil (ne že by se mu to stalo poprvé), a to hned dvakrát za sebou. Ruská knihkupectví zaplavily dvě jeho knihy – Jak Západ prohrál s Putinem a S Putinem, nebo bez něho. Lucas, jehož knihy vyšly v zahraničí již ve třiceti vydáních, však tentokrát šampaňské nenarazil.

„Ani o jednom vydání jsem neměl potuchy. A stejně tak ani moji agenti,“ svěřil se v článku pro slovenský Denník N Lucas. Nedlouho předtím zažil to samé překvapení jeho kolega z The Guardian Luke Harding nebo komentátor a veterán studené války Don Jensen. I jim vyšly v Rusku knihy pod jejich jmény, aniž by je ale psali. Všechny autory spojuje, že se delší dobu kriticky vymezují vůči autoritativnímu režimu ruského prezidenta Vladimira Putina. Lucas navíc detailně sleduje rejdy ruských špionů po Evropě a odkrývá nejedno z jejich tajemství.

Zběžný pohled na inkriminované knihy…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].