Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Deset světových zpráv, Kultura, Politika, Redakce, Společnost

Deset světových zpráv, které by vás neměly minout

Výbuch v Bangkoku

Autor: Globe Media /  Reuters
Autor: Globe Media / Reuters

Uvnitř hinduistického chrámu v centru thajské metropole v pondělí explodovala nálož trhaviny. Výbuch nepřežilo 22 lidí a nejméně 120 jich bylo zraněno. Podle šéfa thajské policie šlo o předem plánovaný útok skupiny několika teroristů. Thajsko požádalo o pomoc s vyšetřováním Interpol.

„Mohli bychom vzít muslimy, ale na Slovensku nemáme mešity.“

Autor: Globe Media /  Reuters
Autor: Globe Media / Reuters

Takto odůvodnil mluvčí slovenského ministerstva vnitra rozhodnutí vlády, že Slovensko přijme pouze 200 uprchlíků, ale jen křesťanů. Světová média psala o „sobeckém Slovensku“ a diskriminaci muslimů, rozhořčení byli i evropští politici. Šéf německého parlamentního výboru pro zahraničí Norbert Röttgen prohlásil, že Slovensko „sabotuje evropskou akceschopnost“.

Změny v Kremlu

Autor: Profimedia.cz
Autor: Profimedia.cz

V kruzích okolo Vladimira Putina se dějí změny, které si analytici vykládají jako výsledek mocenských bojů v Kremlu, byť vůbec není jasné, zda na Putinův podnět, nebo naopak proti jeho vůli. Nejdůležitější zprávou je odchod Putinova velmi blízkého spolupracovníka Vladimira Jakunina, který se rozhodl kandidovat na senátora, což je spíše protokolární funkce, ale kvůli ní opouští silnou mocenskou pozici šéfa ruských železnic.

Řecko k volbám

Autor: Globe Media /  Reuters
Autor: Globe Media / Reuters

Řecký premiér Alexis Tsipras rezignoval a Řecko míří k předčasným volbám. Část Syrizy, která nesouhlasí s třetím záchranným programem, vzápětí vyhlásila vznik nové strany. Cílem premiéra je zbavit se vzbouřenců a obnovit svoji většinu v parlamentu.

Le Pen na dlažbě

Autor: Globe Media /  Reuters
Autor: Globe Media / Reuters

Francouzská strana Národní fronta vyloučila svého zakladatele Jeana-Mariu Le Pena. Veterán radikální pravicové politiky v poslední době zopakoval svá tvrzení zlehčující fašistický holocaust. V čele strany stojí Le Penova dcera Marine, jež se chystá kandidovat v příštích prezidentských volbách.

Banksyho Dismaland

Autor: Profimedia.cz
Autor: Profimedia.cz

Zmatečný park. Tak nazývá umělec Banksy svůj nejnovější projekt Dismaland, který se o víkendu otevřel v britském přímořském letovisku Weston-super-Mare. Areál někdejšího koupaliště Tropicana tu skupinka věhlasných umělců jako Damien Hirst, Jenny Holzer a Jimmy Cauty přestavěla na strašidelný zábavní park. Pro Banksyho je to první oficiální výstava v Británii od roku 2009, kdy se „naboural“ do Bristolského muzea.

Polský prezident se rozjíždí

Autor: Shutterstock
Autor: Shutterstock

800 tis.

Ilustrační foto • Autor: Globe Media /  Reuters
Ilustrační foto • Autor: Globe Media / Reuters

Podle německého ministra vnitra Thomase de Maiziéra by tolik běženců mělo letos dorazit do Německa. Jde o téměř dvojnásobek původního odhadu a také dvojnásobek největší uprchlické vlny v roce 1992.

Brazilci proti prezidentce Rousseffové

Autor: Profimedia.cz
Autor: Profimedia.cz

Šlo o již třetí masovou demonstraci proti politice prezidentky Dilmy Rousseffové. Lidé nejsou spokojeni s poklesem ekonomiky, zdražováním a především s korupčním skandálem kolem státní firmy Petrobras, který sahá až na nejvyšší vládní místa. Prezidentka Rousseffová sice sama z korupce obviněná není, je jí však vyčítáno, že tunelování firmy nezabránila v době svého působení ve funkci ministryně energetiky. Protestující požadují demisi, někteří dokonce ústavní žalobu na hlavu státu.

Autor: Profimedia.cz
Autor: Profimedia.cz

Předseda vlády Turecka Ahmet Davutoğlu složil mandát, nepodařilo se mu totiž vytvořit vládu. Jeho strana spravedlnosti a rozvoje sice v červnových volbách zvítězila, nezískala však většinu a do dnešního dne nenašla koaličního partnera. Předčasné volby prezident Recep Tayyip Erdoğan stanovil na 1. listopad.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].