Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Deset světových zpráv, Politika, Společnost

Deset světových zpráv, které by vás neměly minout

Střelba ve Fergusonu

Střelba ve Fergusonu • Autor: Globe Media /  Reuters
Střelba ve Fergusonu • Autor: Globe Media / Reuters

Rok poté, co byl v americkém Fergusonu bílým policistou zastřelen osmnáctiletý neozbrojený černoch Michael Brown, vypukly na tomto předměstí St. Louis další divoké rasové nepokoje. Jednoho z účastníků demonstrací policisté v civilu postřelili. Ve městě byl vyhlášen výjimečný stav.

Hořící Čína

Autor: Globe Media /  Reuters
Autor: Globe Media / Reuters

Pomalá Evropa

Autor: Globe Media /  Reuters
Autor: Globe Media / Reuters

Údaje o posledním ekonomickém vývoji ve státech eurozóny zklamaly očekávání, když vykázaly růst pouze 0,3 procenta HDP. Příčinou byl slabý výkon zemí jako Francie, Itálie, Německo a Nizozemsko. Překvapením byl naopak růst ve výši 0,8 procenta v Řecku, nejsilnější růst pak vykazují pokrizové Španělsko a Irsko.

Plán pro Řecko schválen

Autor: Globe Media /  Reuters
Autor: Globe Media / Reuters

Ministři financí eurozóny schválili půjčku i plán pro Řecko v pátek večer, den poté, co řecký parlament přijal reformní zákony, jež jsou součástí dohody mezi Aténami a Bruselem. Řecký premiér Tsipras opět čelil vzpouře ve vlastní straně Syriza a zákony musel prosadit s pomocí opozice

Boje na Ukrajině

Autor: Globe Media /  Reuters
Autor: Globe Media / Reuters

Na východě Ukrajiny se opět intenzivně bojuje a Kyjev tvrdí, že srážky s proruskými rebely, kteří prý pálí rakety Grad na města Doněck a Mariupol, jsou nejtvrdší od února, kdy začalo platit příměří, jež se však nikdy úplně nedodržovalo. Americký ministr zahraničí Kerry telefonoval ruskému protějšku Lavrovovi a žádal ho, aby zařídil zastavení bojů.

Corbyn favoritem

Jeremy Corbyn • Autor: Profimedia.cz
Jeremy Corbyn • Autor: Profimedia.cz

Britský dřevně levicový poslanec Jeremy Corbyn by podle posledního šetření agentury YouGov získal 53 procent hlasů v boji o post lídra britských labouristů a porazil by tak své zbylé tři protivníky hned v prvním kole. Tony Blair zveřejnil varování, že v takovém případě budou labouristé „anihilováni“, a prohlásil, že nezadržitelného levičáka je zapotřebí „skolit jako v ragby“.

Google je Alphabet

Autor: Globe Media /  Reuters
Autor: Globe Media / Reuters

4,6 %

Autor: Karel Cudlín
Autor: Karel Cudlín

O tolik se ve srovnání s loňským rokem snížil výkon ruské ekonomiky, kterou poškozují nízké ceny ropy i evropské sankce. Rusko přesto rozšířilo zákaz dovozu potravin na své území o čtyři další evropské země, které nejsou členy EU: Island, Lichtenštejnsko, Albánii a Černou Horu. Podle Moskvy je to odpověď na to, že tyto státy se připojily k sankcím EU vůči Rusku.

Předvolební slovenské skandály

Autor: Profimedia.cz
Autor: Profimedia.cz

Na Slovensku se blíží volby (na jaře příštího roku) a opoziční politik Igor Matovič, do jehož firmy minulý týden vtrhla policie a zabavila mu dokumenty pro podezření z krácení daně, obvinil slovenského premiéra Roberta Fica, že má na účtu, který prý vlastní s manželkou v daňovém ráji v Belize, téměř 700 milionů dolarů. Fico na něj podal trestní oznámení.

Autor: Globe Media /  Reuters
Autor: Globe Media / Reuters

Spojené státy oficiálně otevřely ambasádu v Havaně. Ceremonie se zúčastnil ministr zahraničí John Kerry, vlajku vztyčili titéž tři američtí vojáci, kteří ji před 54 lety naposledy stáhli. Důchodce Fidel Castro zveřejnil krátce předtím otevřený dopis, v němž tvrdil, že američané dluží Kubě miliony dolarů kvůli ekonomickému embargu.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].