Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Rozhovory, Společnost

Jako s kanonem na mouchu

Se Sachou Prechal o soudním aktivismu, nizozemských právních specialitách a vědomí odpovědnosti

Sacha Prechal • Autor: Milan Jaroš
Sacha Prechal • Autor: Milan Jaroš

Když před časem navštívila Ústavní soud v Brně, měli pro ni přichystaného tlumočníka, což česky a s úsměvem odmítla. Tato nizozemská soudkyně Soudního dvora EU se totiž narodila v Praze a z Československa odešla s rodiči po srpnové okupaci. Dnes jako respektovaná expertka na evropské právo zastupuje Nizozemsko u Soudního dvora EU, nejvyšší soudní instance Unie. A spolurozhoduje o kauzách, jež mají dopad na půl miliardy občanů EU: jako třeba loni ostře sledovaný rozsudek o „právu být zapomenut“ na internetu.

Jste si vědoma toho, že Soudní dvůr EU způsobil Čechům jedno z největších novodobých traumat?

Nejsem.

Dělám si samozřejmě trochu legraci. Pokud ale sledujete český tisk…

…což nesleduji.

V Česku vyvolalo před třemi lety velké rozhořčení rozhodnutí vašich kolegů ze Soudního dvora EU, že nemůžeme říkat své oblíbené pochoutce „pomazánkové máslo“, protože to kvůli nízkému obsahu tuků prostě není máslo.

Tak v tom případě Němci utrpěli podobnou křivdu, když Soudní dvůr EU napadl jejich tzv. Reinheitsgebot, tedy zákon o čistotě piva, který stanovoval, z jakých ingrediencí se může tento nápoj vařit. Na základě těchto pravidel se v Německu nemohlo prodávat pivo, které těmto požadavkům neodpovídalo a obsahovalo i jiné ingredience, tedy například belgické či francouzské. Soudní dvůr EU v roce 1987 pak ale rozhodl, že i tato piva musí mít podle zásady volného pohybu zboží přístup na německý trh.

Na pomazánkovém másle se nicméně ukazuje, že lidé se úplně přesně neorientují v tom, co v EU dělá jaká instituce. Pomazánkové máslo je v Česku velmi často vnímáno jako zvůle „evropských byrokratů“, nikoli jako rozhodnutí nejvyššího soudu Unie.

Nejen běžní lidé. I v Nizozemsku už dlouhá léta platí, že jakmile se něco nehodí politikům, svede se to na Brusel. A když se naopak něco povede, tak se nemluví o tom, že to byl rozsudek evropského soudu nebo výsledek kvalitní evropské legislativy. Mám pocit, že jde vůbec o jeden z největších problémů, jaké dnes Evropa má: lidé v členských státech nejsou o Unii objektivně a dobře informováni.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].