Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Deset světových zpráv, Politika, Společnost

Deset světových zpráv, které by vás neměly minout

Kandidáti Republikánské strany  • Autor: Globe Media /  Reuters
Kandidáti Republikánské strany • Autor: Globe Media / Reuters

se poprvé střetlo v televizní debatě. Debata neměla jasného vítěze, stejně jako dosavadním průzkumům jí ale dominoval zájem o Donalda Trumpa, který k nevoli publika odmítl vyloučit, že v případě neúspěchu v republikánských primárkách bude kandidovat jako nezávislý. Zklamáním bylo neslané nemastné vystoupení Jeba Bushe.

Německý skandál

Ministr spravedlnosti Heiko Maas • Autor: Globe Media /  Reuters
Ministr spravedlnosti Heiko Maas • Autor: Globe Media / Reuters

Tvrdý Izrael

Autor: Globe Media /  Reuters
Autor: Globe Media / Reuters

| Izraelská vláda oznámila, že schválila nasazení tvrdých vyšetřovacích technik proti židovským extremistům. Krok je reakcí na napadení obydlí palestinské rodiny na Západním břehu, při němž uhořelo osmnáctiměsíční dítě. Deník Haarec zveřejnil informace tajných služeb, že židovská extremistická organizace známá pod názvem Cenovka se radikalizuje a hodlá prostřednictvím terorismu usilovat o svržení sekulární židovské vlády.

Únos rebelů

Autor: Globe Media /  Reuters
Autor: Globe Media / Reuters

Spojené státy potvrdily, že část umírněných syrských rebelů vycvičených nedávno pro boj proti Islámskému státu byla unesena jinou extremistickou skupinou, pobočkou al-Káidy Fronta an-Nusra.

Válečné lodě na prodej

Autor: Globe Media /  Reuters
Autor: Globe Media / Reuters

Francie oznámila, že definitivně zavrhla možnost dodat Rusku dvě objednané válečné lodě třídy Mistral a vrátila zaplacenou zálohu. Paříž byla za zamýšlený prodej tvrdě kritizována v době, kdy vrcholila krize na Ukrajině a Rusko obsadilo Krym. Co si Francie s loděmi počne, není jasné, pokud nenajde kupce, přijde nepodařený obchod daňové poplatníky odhadem na 1,6 miliardy eur.

Barack Obama

Autor: Globe Media /  Reuters
Autor: Globe Media / Reuters

Barack Obama

Lev Cecil mění svět

Autor: Profimedia.cz
Autor: Profimedia.cz

Americká letecká společnost Delta Airlines oznámila, že s okamžitou platností zakazuje ve svých letadlech z Afriky přepravu trofejí z ulovených zvířat tzv. velké pětky – slonů, nosorožců, buvolů, leopardů a lvů.

Katalánsko opět na scéně

Katalánský premiér Artur Mas oznámil, že na 27. září vypisuje regionální volby • Autor: Globe Media /  Reuters
Katalánský premiér Artur Mas oznámil, že na 27. září vypisuje regionální volby • Autor: Globe Media / Reuters

Katalánský premiér Artur Mas oznámil, že na 27. září vypisuje regionální volby. Volby jsou interpretovány jako neoficiální referendum o odtržení této autonomní oblasti od Španělska a separatisté v nich budou mít jednotnou kandidátku. Španělský premiér Rajoy Kataláncům vzkázal, že odtržení je neústavní a nikdy k němu nedojde.

„Není to akademická otázka. Rozhodne o tom, jak vláda rozdělí miliardy dolarů věnované na protiteroristická opatření a jaké úkoly zadá tisícovkám federálních agentů a zpravodajských analytiků.“

Autor: Globe Media /  Reuters
Autor: Globe Media / Reuters

The New York Times o debatách mezi špičkami tajných služeb, Bílého domu, Pentagonu, FBI a dalších úřadů, které uvažují, zda je pro USA nebezpečnější Islámský stát, nebo al-Káida.

Autor: Matěj Stránský
Autor: Matěj Stránský

V Německu byl spuštěn web fluchthelfer.in. Radí lidem, kteří by při návratu z dovolené v jižní Evropě chtěli vzít do auta a svézt do Německa uprchlíka.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].