Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Deset českých zpráv, Politika, Společnost

Deset českých zpráv, které by vás neměly minout

Babiš cílem mezinárodního gangu

Autor: Milan Jaroš
Autor: Milan Jaroš

Maturanti pohořeli

Tak zprávu, nebo popis? • Autor: Matěj Stránský
Tak zprávu, nebo popis? • Autor: Matěj Stránský

U květnových státních maturit pohořelo 24,3 procenta středoškoláků, tedy každý čtvrtý maturant, což je o dvě procenta horší výsledek oproti loňsku. Nejhůř na tom byli ti, kdo si vybrali ke zkoušce jako cizí jazyk němčinu, opakovat ji bude 26 procent studentů. Podle zveřejněných výsledků z celkem 65 tisíc maturantů jich k podzimním reparátům zamíří 21 tisíc.

„Co je to asi za lidi, kteří tu informaci dali novinářům, aby z ní udělali senzaci? Aby ublížili mně? Primátorce?“

Externí poradkyně pražské primátorky Martina Bauerová poté, co odstoupila ze svého postu, protože na ni prasklo, že v roce 2007, když jí bylo 20 let, spoluzakládala neonacistickou organizaci National Resistance Supporters – Women Side, jež sjednocuje dívky a ženy kolem neonacistického hnutí v Česku. Adriana Krnáčová svoji poradkyni mateřsky hájila do poslední chvíle s tím, že „Martina byla mladá, šíleně zamilovaná a ve vleku tehdejšího přítele“.

Nemocnice odškodní týrané děti

Autor: ČTK
Autor: ČTK

Nemocnice v Klatovech rozhodla, že odškodní děti, které byly vystaveny týrání ze strany tehdejšího primáře dětského oddělení Jiřího Havránka, jenž trpí bipolární afektivní poruchou. Výše odškodnění se bude pohybovat v rozmezí od 200 tisíc do půl milionu korun v závislosti na zdravotní újmě dítěte, celkem se jedná o osm případů.

Hornické byty mění majitele

Autor: ČTK
Autor: ČTK

Více než 43 tisíc bytů bývalého OKD v Moravskoslezském kraji mění majitele. Bude jím britská společnost Round Hill Capital, která odkoupila stoprocentní podíl firmy RPG Byty, největšího soukromého poskytovatele nájemního bydlení v Česku, v níž figuruje i Zdeněk Bakala (mimo jiné také vlastník Respektu – pozn. red.). Postavení nájemníků by se neměla měnit. K prodeji se vyjádřila řada politiků včetně prezidenta Zemana – Bakalu kritizují za to, že nedodržel původní slib odprodeje bytů stávajícím nájemníkům.

Teplo, sucho a požáry

Žádný nebo jen velmi sporadický déšť a horka dosahující až 39 stupňů.  Tak doposud vypadalo české léto. • Autor: Milan Jaroš
Žádný nebo jen velmi sporadický déšť a horka dosahující až 39 stupňů. Tak doposud vypadalo české léto. • Autor: Milan Jaroš

Žádný nebo jen velmi sporadický déšť a horka dosahující až 39 stupňů. Tak vypadá předpověď na následujících 14 dní. Už teď je však s vedry spojená řada problémů. Některé obce již kvůli nedostatku vody ve studních požádaly o cisterny, v dalších je zakázáno používat vodu k napouštění bazénů či kropení zahrádek. Na řadě míst Česka hasiči bojují s rozsáhlými lesními požáry.

Mladé pedagogika neláká

Autor: Matěj Stránský
Autor: Matěj Stránský

Česko se začíná potýkat s nedostatkem pedagogů a mladou generaci tato profese neláká. Mohou za to hlavně nízké platy a negativní vnímání učitelského povolání u veřejnosti. Největší poptávka je po fyzikářích, matematikářích a chemikářích.

Třetina bezdomovců pracuje

Autor: Milan Jaroš
Autor: Milan Jaroš

Podle průzkumu neziskových organizací Naděje, Armády spásy a Charity ČR až třetina českých bezdomovců pracuje, jen polovina z nich však legálně. Ti další vezmou zavděk i prací načerno. Většinou si vydělají okolo pěti tisíc korun. Nejčastěji se jedná o stavební dělníky a pomocné práce.

Povinný litr vína v regále

Autor: Matěj Stránský
Autor: Matěj Stránský

Čeští obchodníci, kteří prodávají nápoje, si stěžují na absurdní zákon, který jim přikazuje mít v nabídce víno v litrovém balení a třetinku minerální vody. Považují zákon za nesmyslný, protože podle jejich slov o toto zboží není zájem a po skončení trvanlivosti se vyhazuje a mění za nové.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].