Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Štětinova pozvánka pro bílého vůdce

Brusel se připravuje na výbušnou návštěvu. Europoslanec Jaromír Štětina pozval do europarlamentu Andrije Bileckého, velitele ukrajinského dobrovolnického praporu Azov a šéfa ukrajinského Sociálně nacionálního sdružení (SNS). Nebude hovořit před plným plénem, Štětina s ním chce jen uspořádat společnou tiskovou konferenci, pro novináře a poslanecké kolegy.

Bileckyj je mimořádná a mimořádně rozporuplná postava. Nebýt jeho a jeho spolubojovníků, Rusko by okupovalo mnohem větší část Ukrajiny než dnes – když při ruské invazi ukrajinská armáda selhala, zastoupili ji právě Bileckého dobrovolníci. A dodnes zastupují. Jestli k návštěvě dojde – plánovaná je na září či říjen –, není jisté, „protože do té doby může Bileckyj klidně padnout v boji,“ říká Štětina.

Kromě toho je Andrij Bileckyj nácek. Rozhodně pro americké kongresmany, kteří speciálním dodatkem k zákonu zakázali instruktorům z USA cvičit příslušníky praporu Azov, protože je považují za „neonacisty a rasisty“. Štětina s tím nesouhlasí. „On sám ani členové praporu neobdivují Hitlera a nejsou ani rasisté, v oddílu Azov bojuje i řada cizinců,“ namítá.

Ale tak jednoduše věc odbýt nelze. Vlajka Azovu má ve znaku symbol, který je naprostou, jen obrácenou kopií znaku tankové divize SS Das Reich – ovšem podle Bileckého je to jen písmeno I protínající šikmou linku písmena N, jako „Idea Národa“. To je však jen úskok, ví to Bileckyj a ví to jeho publikum, byť se teď snaží o umírněnost. Z webových stránek SNS zmizely po…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].