Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Úplatný soudce vyprávěl, jak zprostil obžaloby politika Březinu 

Zjištění Respektu: Úplatný soudce Havlín vyprávěl, jak před lety zprostil obžaloby politika Karla Březinu 

Pak jsme si sedli do auta... (Karel Březina) • Autor: Milan Jaroš
Pak jsme si sedli do auta... (Karel Březina) • Autor: Milan Jaroš

Dalo by se říct, že před čtyřmi lety měl nynější asistent předsedy ČSSD a sociálnědemokratický zastupitel pražského magistrátu Karel Březina štěstí v neštěstí. Stál totiž před soudem a hrozily mu až dva roky vězení za to, že zatajil svoje angažmá ve dvou zkrachovalých firmách a nechal se pak zvolit do dozorčí rady další společnosti, což se podle zákona nesmí. Dobrá karta ale byla, že se jeho případ tehdy dostal na stůl soudce z Prahy 2 Ondřeje Havlína, který ho obžaloby během pár stání překvapivě zcela zprostil. Štěstí však nakonec nebylo zcela trvalé. Loni totiž Březina za obdobnou věc dostal od jiného soudu podmínku a nyní se ještě ukazuje, že se soudcem Havlínem asi ani u prvního soudu nemuselo být vše zcela košer.

Smůla politika totiž je, že rok po Havlínově osvobozujícím verdiktu začala soudce kvůli podezření, že bere úplatky za ohýbání některých svých případů, odposlouchávat a monitorovat policie. A ta vedle řady důkazů o Havlínově korupci při řešení kauz dopravních nehod a řízení v opilosti, za niž byl minulý týden odsouzen zatím nepravomocně na 6,5 roku do vězení, přitom zaznamenala i soudcovo vyprávění, kterak to vlastně bylo s Březinovým zprošťujícím rozsudkem.

Týdeník Respekt 32 • Autor: Respekt
Týdeník Respekt 32 • Autor: Respekt

Havlín podle informací Respektu svému známému ve své kanceláři, kde měl prostorové odposlechy, líčil, že Březinu mu dva dny před procesem v roce 2011 přivezl jeho kamarád Jan Harangozzo, kontroverzní podnikatel, který mimochodem dříve figuroval v kauze zatím nepravomocně odsouzeného úplatného soudce Berky. Havlín si pak s Březinou údajně sedl do auta a řekl mu, jak to u soudu s ním bude probíhat. Udělám to a to a to, vyprávěl Havlín. Kouzelné „to“ bylo, že ho zprostí viny, protože Březina uvěřil pochybnému právnímu posudku, že účast ve zkrachovalých firmách vlastně není na překážku pro další funkce v jiné společnosti, a že tedy jednal neúmyslně.

Havlín se také pochlubil, že jeho rozsudek byl tak dobře udělaný, že s tím nehnul ani odvolací soud. Politik, který byl tehdy náměstkem pražského primátora, mu měl podle soudcova povídání v jednu chvíli nabízet za zprošťující rozsudek údajně i peníze, ty ale soudce nechtěl. Prý ať spíš Březina pomůže Harangozzovi a jeho obchodnímu partnerovi Františkovi Janů, kteří ho s ním dali dohromady, protože asi budou něco potřebovat kolem územního plánu v Praze. A pro něj samotného pak podle jeho zachyceného vyprávění byla zajímavější nabídka, že až sociální demokraté vyhrají volby, Březina dostane funkci a pomůže mu dostat se zpátky do diplomacie, v níž Havlín působil v devadesátých letech a toužil se do ní vrátit.

Havlínova slova o někdejším politikově procesu jsou součástí spisu v jeho nynější korupční kauze, za kterou ho soudce kladenského soudu Petr Sedlařík poslal do vězení.

Více v aktuálním Respektu.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].