Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Zbankrotuj, nebo chcípni

Gangsta rapper 50 Cent je dnes hlavně taktický byznysmen

Curtis Jackson (50 Cent) • Autor: Profimedia.cz
Curtis Jackson (50 Cent) • Autor: Profimedia.cz

Bouráci z ulice se s tím nemažou. Začalo to tím, že si sehnal soukromou sexuální videonahrávku, na níž byla zachycená přítelkyně jeho rapového rivala Ricka Rosse. Nastříhal do ní svoje vlastní záběry, vše opatřil zesměšňujícími nevkusnými komentáři a nakonec to celé vystavil na internetu.

Že to byl hloupý nápad, konstatovalo v první půli července i soudní rozhodnutí. Podle něho musí rapper 50 Cent zaplatit oné ženě Lastonii Levistonové odškodné za narušení soukromí ve výši pět milionů dolarů. Od verdiktu neuplynuly ani tři dny a hudebník, jehož magazín Forbes léta pravidelně řadí do první pětky nejbohatších hiphopových umělců a jehož majetek se ještě v květnu odhadoval na 155 milionů dolarů, vyhlásil osobní bankrot. Sama pokuta by jej na lopatky položit nedokázala, ale jak vysvětlil krátce po oznámeném krachu v noční show Conana O’Briena: „Musím se chránit. Když jste úspěšný, je to, jako kdybyste měli na zádech nakreslený terč – a všichni ho vidí. Stane se z vás ideální osoba pro soudní spory.“

Zprávu o bankrotu doprovázely na internetu vtípky, které si často pohrávaly s přízviskem 50 Cent a konstatovaly, že přesně tolik umělci zbude. Účelový tah je nicméně nutné vidět ve světle toho, že pro 50 Centa zosobňovaly hudba i podnikatelské aktivity boj o přežití, v němž vždy nasazoval kůži. Doslova a do písmene. Nebýt rapu nejspíš by bývalý drogový dealer zahynul v přestřelce na ulici nebo skončil ve vězení.

Od toho se odvíjí i jeho vztah k penězům. Když se z něj na…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].