Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Společnost, Téma

Století Jana Lukase

Před sto lety se narodil fotograf, který zachytil české dějiny jako nikdo jiný

Skandinávská cesta,
Lukasovi přátelé, 1935 • Autor: Jan Lukas
Skandinávská cesta, Lukasovi přátelé, 1935 • Autor: Jan Lukas

Jedno sychravé podzimní ráno roku 1942 zazvonil v pražském bytě fotografa Jana Lukase telefon a na druhém konci se ozval hlas jeho přátel, manželů Voglových. Krátce předtím dostali stejně jako stovky dalších Pražanů předvolání na shromaždiště na nádraží Praha-Bubny, odkud byly vypravovány vlaky s Židy do koncentračních táborů. Termín se blížil, a manželé tedy přešli rovnou k věci. Lukase požádali, jestli by k nim nemohl hned přijet a vyfotit je i s jejich dvanáctiletou dcerou Vendulkou, dokud jsou ještě všichni spolu.

Ten den Jan Lukas udělal nejznámější fotografii své kariéry. Dal jí název Před transportem. Na snímku stojí mladé děvče v zimním kabátě v jakémsi pokoji. Je pečlivě oblečená i učesaná. Stojí u dveří vedle almary a dívá se trochu stranou. Do popředí přitom vystupují zdánlivé drobnosti: její židovská hvězda na klopě a identifikační číslo 671 zvýrazněné na obdélníkové cedulce, jejíž provázek se dívce zachytil mimoděk na uchu.

Vendulka Voglová před transportem
do koncentračního tábora, 1942 • Autor: Jan Lukas
Vendulka Voglová před transportem do koncentračního tábora, 1942 • Autor: Jan Lukas

Další tři fotografie, které tehdy Lukas pořídil a na nichž je Vendulka i s rodiči, se tolik neproslavily, pro ně ale měly nedozírnou cenu. Později totiž otec zemřel v koncentračním táboře a snímky se tak staly posledním zachyceným okamžikem šťastnější části jejich života. Vendulka s maminkou nicméně nakonec přežily. Před koncem války se jim podařilo utéct z pochodu smrti a přes Polsko se snažily dostat do Prahy. Že…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].