Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika, Společnost

Jedno máslo, dvě kvality

Proč jsou stejné potraviny v Česku
horší než v Německu

Autor: Milan Jaroš
Autor: Milan Jaroš

Česká europoslankyně Olga Sehnalová nakoupila ve třech drážďanských a třech pražských supermarketech běžné potraviny a obsah košíků nechala prozkoumat odborníky z pražské Vysoké školy chemicko-technologické. Výsledek testu vzbudil rozruch v Česku i dalších východoevropských zemích. I když poslankyně zásadně nakupovala výrobky stejných značek a ve stejných obalech, chemici našli celou škálu rozdílů. Dvě shodně vypadající konzervy obsahovaly jiné maso, takže to byly úplně jiné potraviny. Další výrobky se lišily například množstvím tuku anebo použitým sladidlem. Výzkumníci objevili i potraviny, které měly sice shodné složení, ale chutnaly jinak.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].