Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Anketa

Anketa: Vláda schválila po dlouhých bojích zákon o možnosti celostátního referenda. Napadá vás téma, které by Česko mělo v referendu řešit?

JAN ČIŽINSKÝ

starosta Prahy 7 a pedagog

Referendum organizované „zdola“ je vlastně peticí, kterou není možné ignorovat, zahodit nebo jen formálně projednat a která může skončit závazným rozhodnutím. Referendum chápu jako svého druhu mimořádnou záchrannou brzdu použitelnou v případech, kdy jsou vyčerpány všechny ostatní možnosti. Již jen sbírání podpisů pod žádost o referendum vytváří tlak na politiky i na společnost a nutí každého zaujmout k otázce kladné či záporné stanovisko. Referendum rozděluje společnost a jeho organizátoři riskují, že jejich snaha skončí v případě prohry zafixováním pro ně nepřijatelného stavu, vůči němuž se vymezovali. To se nedávno stalo na Slovensku. Jsou témata, o kterých si referendum dovedu představit, jako například úprava důchodového systému či postoj k hernám a k hracím automatům.

Jiří Přibáň • Autor: Günter Bartoš
Jiří Přibáň • Autor: Günter Bartoš

JIŘÍ PŘIBÁŇ

právník a sociolog

Referendum je důležitá, ale svou povahou výjimečná a navíc snadno zneužitelná součást ústavně demokratického systému, a proto by se k němu mělo přistupovat jen v ústavně zcela výjimečných situacích. Za takové považuji podstatné zásahy do státní suverenity, jako například přijetí eura nebo naopak vystoupení z Evropské unie. Stejně tak by občané měli mít možnost vyjádřit se v referendu k přijetí nové ústavy nebo podstatným zásahům do současného ústavního pořádku. Odmítám však zneužívání referenda jako nátlaku na vládní politiku, kdy by občané měli hlasovat o rozhodnutích, která mají být v kompetenci vlády, například daně nebo veřejné poplatky.

Jana Plotková • Autor: Archiv
Jana Plotková • Autor: Archiv

JANA PLOTKOVÁ

Nesehnutí

V naší nevládní organizaci se s kolegy a kolegyněmi shodujeme v tom, že zákon je okleštěný a celou řadu zásadních témat z možného hlasování předem vylučuje. Návrh zákona v současné podobě neumožňuje lidem rozhodovat o důležitých věcech, jako je například přijetí eura, eutanazie či azylanti. Navíc počet vyžadovaných podpisů pro platnost referenda je příliš vysoký, takže lidé reálně nebudou moci stejně nic ovlivnit. Vzhledem k tomu, jakými tématy se naše organizace zabývá – lidská a ženská práva, multikulturalismus a imigranti, aktivizace občanů v lokálních kauzách, vývoz zbraní z ČR –, pochybujeme, že by některé z našich témat vůbec striktními podmínkami vypsání referenda mohlo projít.

Jakub Ryška, Pavel Šplíchal • Autor: Archiv
Jakub Ryška, Pavel Šplíchal • Autor: Archiv

JAKUB RYŠKA, PAVEL ŠPLÍCHAL

blogeři Prigl.cz

První otázkou by měl být zákon o základním příjmu, díky kterému by si společnost mohla vybrat, jestli se zbaví otěží nevyspanosti a bezcílného, ač nekončícího pobíhání mezi kójemi kanceláří a linkami pásové výroby. Jistota devíti tisíc měsíčně by lidem umožnila si v klidu promyslet, jakou hodnotu jejich život má, případně za kolik jsou ochotni ho prodávat pro zisky jiných. Nabízí se postavit práci mimo zákon úplně, ačkoli nechceme být represivní vůči těm, kteří do ní rádi chodí. Ilegalita by ovšem dodala dnes tak ubíjející dřině punc vzrušení – všichni víme, že zakázané ovoce chutná nejlíp. Lidé by se scházeli, skrývajíce se před zraky slušných občanů, aby v kruhu dalších spiklenců vyrobili alespoň pár autorádií nebo vygenerovali v SAP nějakou tu fakturku.

Tomio Okamura • Autor: Archiv
Tomio Okamura • Autor: Archiv



TOMIO OKAMURA

poslanec a předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie

Vláda schválila záměrně zcela nefunkční zákon o referendu, aby občané ve skutečnosti nemohli o ničem důležitém rozhodovat. Občané nebudou smět hlasovat o mezinárodních závazcích, zda budeme, nebo nebudeme přijímat povinně imigranty, zda setrváme v Evropské unii, nebo z ní vystoupíme, jestli přijmeme, či nepřijmeme euro, nebo o politicích, kteří je údajně zastupují. Proto by prvním tématem pro referendum měla být otázka nastolení skutečně demokratického referenda: „Přejete si, abychom v ČR zavedli skutečnou demokracii, v níž vládnou občané, a proto aby v referendu mohli občané hlasovat o jakékoli otázce neodporující ústavě a bez omezujícího kvóra?“ Dodávám, že můj návrh zákona o referendu po vzoru nejvyspělejších demokratických západních zemí zamítla vloni v únoru ve sněmovně vládní většina.

Otakar van Gemund • Autor: Karel Cudlín
Otakar van Gemund • Autor: Karel Cudlín

OTAKAR VAN GEMUND

překladatel a občanský aktivista

Domnívám se, že referendum u nás v České republice by bylo velmi nebezpečnou a ošemetnou záležitostí. Zavedlo by se a využívalo by se podobným způsobem jako v Řecku, což by pak mohlo vést k totálnímu rozpadu politické odpovědnosti vládních garnitur a k další erozi parlamentu. Vzhledem k tomu, jak se v České republice dají populismem velice snadno vybičovat nebezpečné xenofobní nálady jako například teď v souvislosti s otázkou imigrace a uprchlíků, mám hrůzu při pomyšlení, co by se všechno dalo pomocí referenda odhlasovat. Politici by už nenesli žádnou odpovědnost za své činy, ale tím spíše by se pouštěli do nebezpečných dobrodružství – myslím tím třeba vystoupení z NATO, vystoupení z EU či nejrůznější xenofobní opatření apod.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 30/2015 pod titulkem Anketa: Vláda schválila po dlouhých bojích zákon o možnosti celostátního referenda. Napadá vás téma, které by Česko mělo v referendu řešit?